Newsflash
ACTUALITATE Știri

Rafila: Vaccinarea reprezintă un drept, şi nu o obligaţie

de Magdalena Tănăsescu - nov. 7 2023
Rafila: Vaccinarea reprezintă un drept, şi nu o obligaţie

Vaccinarea reprezintă un drept, şi nu o obligaţie, consideră ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, acesta precizând că elementele conţinute de Strategia Naţională de Vaccinare nu au nimic de-a face cu obligativitatea imunizării.

Ministrul Sănătăţii a participat marți, la Parlament, la ”Ora Guvernului”.

„Strategia Naţională pentru Vaccinare aprobată prin Hotărârea Guvernului României este o componentă a Strategiei Naţionale de Sănătate. (...) Vaccinarea reprezintă un drept şi nu reprezintă o obligaţie. Tot ceea ce este conţinut în această strategie se referă la dreptul mamelor din România de a fi informate corect, de a se vaccina, iar autorităţile, instituţiile specializate medicale sunt responsabile pentru asigurarea acestor lucruri. (...) Conţinutul acestei strategii nu are nimic de a face cu obligativitatea vaccinării, dimpotrivă, dreptul fiecărui cetăţean în ceea ce priveşte opţiunea sa este respectat”, a declarat Rafila, citat de Agerpres

Ministrul a subliniat, totodată, faptul că autoritățile sunt responsabile de informarea corectă a populației prin intermediul profesioniştilor din sistemul de sănătate, însă opţiunea este a cetăţeanului şi a părintelui. 

„Cred că toţi avem o responsabilitate să ne protejăm copiii împotriva principalelor boli transmisibile care fac ravagii. Rujeola şi pojarul ar face în fiecare an 1,5 milioane de victime la nivel global dacă nu ar fi vaccinarea”, a menționat Rafila.


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe