Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: Alopurinol, ineficient în încetinirea bolii renale

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 26 iunie 2020, ora 11:09

S-a descoperit că un medicament folosit la o proporție mare a pacienților, pentru a încetini evoluția bolii renale, este ineficient.

În urma unui studiu clinic major, clinicienii au descoperit că medicamentul alopurinol nu previne agravarea bolii renale, scrie medicalxpress.com.

medicament boala renala studiu clinic rezultate

Australasian Kidney Trials Network a condus un studiu amplu, cu o durată de doi ani, cunoscut sub numele de CKD-FIX, pentru a evalua eficacitatea medicamentului alopurinol în ceea ce privește încetinirea ratei declinului funcției rinichilor.

Oamenii de știință au descoperit că medicamentul este ineficient în tratarea condiției medicale, în ciuda faptului că acest medicament este prescris unei proporții de până la 20% dintre pacienții cu boli renale.

David Johnson, de la Translational Research Institute, care este și directorul medical al unui serviciu de transplant renal (Queensland Renal Transplant Service), a spus că până acum existau puține dovezi care să demonstreze beneficiul medicamentului alopurinol în încetinirea ratei de declin a funcției renale.

„Am simțit că era important să adunăm dovezile impactului alopurinolului asupra pacienților cu boală renală care nu au avut niciodată gută. În studiul CKD-FIX, am comparat utilizarea alopurinolului cu o capsulă placebo și am descoperit, spre suprinderea noastră, că nu reprezenta nicio diferență în rata declinului funcției renale”, a declarat profesorul David Johnson, potrivit sursei citate.

Pe baza acestor rezultate, mai spune acesta, echipa sa nu crede că ar fi vreun beneficiu în prescrierea acestui medicament, doar dacă nu există un motiv medical specific suplimentar, cum ar fi guta.

„Este important, cu toate acestea, ca persoanele cu boală renală care iau deja un medicament precum alopurinol pentru a reduce nivelul acidului uric să nu întrerupă subit acest tratament. Ei ar trebui să discute managementul bolii renale mai întâi cu medicul lor curant”, a conchis profesorul David Johnson.

Investigatorul principal, dr. Janak de Zoysa, de la University of Auckland, spune că studiile clinice precum CKD-FIX au fost foarte importante, deoarece ele au permis medicilor să îmbunătățească practica clinică, reducând costurile inutile din sistemul îngrijirilor de sănătate.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: medicamente boala renala rinichi studiu clinic studiu alopurinol

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.