Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Țigările electronice dau leziuni vasculare similare cu cele cauzate de țigările clasice

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 30 aprilie 2020, ora 14:27

Potrivit unei cercetări noi, publicate în „Journal of the American Heart Association”, folosirea țigărilor electronice deteriorează arterele și funcția vaselor de sânge la fel ca și fumatul țigărilor tradiționale.

Acestea sunt concluziile unui studiu publicat în jurnalul Asociației Americane a Inimii (AHA). Autorul studiului, Jessica L. Fetterman, profesor asistent de medicină la Boston University School of Medicine, spune că „mulți oameni cred că țigările electronice sunt o variantă mai sigură decât țigaretele care ard tutunul”.

tigari electronice studiu

Între timp, însă, dovezile din studiile științifice, spune ea, sunt din ce în ce mai multe și arată că țigările electronice ar putea să nu fie o alternativă sigură la țigările tradiționale când este vorba despre sănătatea inimii. Studiul acesta aduce un plus de dovezi în această direcție.

Jessica L. Fetterman și colegii ei au studiat peste 400 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 21 și 45 de ani, care nu au fost diagnosticați cu boli cardiovasculare și care nu aveau factori de risc cardiovasculari.

Printre participanții la studiu s-au aflat 94 de nefumători, 285 de fumători de țigări clasice, 36 de utilizatori ai țigărilor electronice și 52 de persoane care fumează atât țigări clasice, cât și variantele electronice.

Studiul a arătat, potrivit medicalxpress.com, că persoanele care fumează țigări clasice (cele care ard tutunul) și persoanele care întrebuințează ambele variante au fost mai în vârstă decât nefumătorii și decât cei care utilizează doar țigări electronice. Totodată, cei care folosesc țigări electronice au fost mai tineri, bărbați, caucazieni, arată cercetarea. Toți cei care utilizează țigări electronice au fost în trecut fumători de țigarete clasice.

„Am studiat măsurătorile funcției vaselor de sânge în cazul persoanelor care utilizează țigări electronice și în cazul participanților care utilizează ambele variante, iar acești participanți au utilizat țigările electronice cel puțin trei luni. Majoritatea studiilor de până la acest moment au analizat impactul utilizării acute a țigărilor electronice asupra funcției vaselor de sânge, măsurat chiar înainte și după utilizarea lor, pe când studiul nostru a evaluat funcția vaselor de sânge în cazul utilizării cronice a țigărilor electronice în rândul adulților tineri, sănătoși”, a explicat Jessica L. Fetterman.

Cercetătorii au descoperit că foștii fumători care au trecut pe varianta de țigări electronice și persoanele care fumează ambele tipuri de țigarete au arterele la fel de rigide.

„Rigiditatea arterelor poate cauza leziuni la nivelul vaselor mici de sânge, inclusiv la nivelul capilarelor, și exercită o presiune suplimentară pe inimă, iar toate acestea pot contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare”, a declarat Jessica L. Fetterman.

În studiu s-a mai descoperit și că celulele care căptușesc vasele de sânge, numite celule endoteliale, par să fie la fel de deteriorate atunci când oamenii folosesc țigările electronice, țigările clasice sau ambele forme.

Sursa foto: Unsplash

Etichete: tigari electronice tigari boala cardiovasculara artere

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.