Newsflash
Internaționale

Reguli mai stricte pentru ţigările electronice

de Dr. Mariana MINEA - feb. 9 2024
Reguli mai stricte pentru ţigările electronice

Comercializarea dispozitivelor de vapat de unică folosinţă ar putea fi interzisă în Marea Britanie de anul viitor. Măsurile sunt așteptate să treacă de Parlament până la alegerile generale de anul acesta.

Guvernul britanic are în plan interzicerea comercializării dispozitivelor de vapat (ţigărilor electronice) de unică folosinţă. Acestea sunt considerate printre principalii vinovaţi pentru creșterea alarmantă a vapingului în rândul copiilor și tinerilor. Totodată, autorităţile doresc să introducă reglementări mai stricte privind aromele, ambalajele și plasarea la raft a dispozitivelor de vaping reutilizabile, precum și amenzi pentru magazinele care încalcă aceste reguli. 

Anul trecut, guvernul a demarat și propunerea de a interzice vânzarea de ţigări oricărei persoane născute după 31 decembrie 2008, ca o încercare de a crea o generaţie „fără tutun”. Fostul prim-ministru Liz Truss a criticat această propunere, numind statul „dădacă”.  Măsurile privind vapingul sunt așteptate să treacă de Parlament până la alegerile generale care vor avea loc anul acesta. Ele ar urma să fie implementate de la începutul anului 2025. Statisticile arată că 7,6% dintre tinerii cu vârsta între 11 și 17 ani vapează în prezent ocazional sau regulat, deși în Marea Britanie este ilegală vânzarea ţigărilor  electronice către persoanele sub 18 ani.

Echilibru între riscuri și beneficii

UK Vaping Industry Association consideră că vapingul a ajutat milioane de adulţi să renunţe la ţigările convenţionale și că aceste propuneri ar expune copiii unui risc, pentru că ar impulsiona piaţa neagră. Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, consideră că propunerea guvernului reușește să menţină un echilibru corect între limitarea accesului pentru copii și menţinerea acestuia pentru adulţii care încearcă să renunţe la fumat.  Potrivit NHS, vapingul este substanţial mai puţin dăunător decât fumatul, dar este utilizat de prea puţin timp pentru a putea trage o concluzie în ceea ce privește toate riscurile asociate.  

„Dacă vorbiţi cu părinţii (...), vă vor spune despre motivele lor de îngrijorare tot mai mari privind vapingul în rândul copiilor. Copiii nu ar trebui să vapeze, nu am dori să devină dependenţi, încă nu înţelegem impactul total pe termen lung pe care îl are vapingul asupra sănătăţii. Așa că este corect să luăm măsuri solide: interzicerea dispozitivelor de unică folosinţă, reglementarea aspectelor ce ţin de aromă, culoare, ambalaj, plasarea lor în magazine, dar și creșterea pedepselor, făcând posibilă aplicarea de amenzi pe loc pentru retailerii care nu respectă regulile privind vânzarea către copii”, a declarat premierul britanic.

Consultare publică privind aromele

Noile măsuri vor interzice comercializarea ţigărilor electronice reutilizabile cu arome care i-ar putea tenta pe copii. De asemenea, vor impune ambalarea lor în forme mai sobre și mai puţin atrăgătoare. Este obligatoriu ca magazinele să le plaseze în afara vederii copiilor și la distanţă mare de alte produse pe care ei le-ar putea cumpăra, precum dulciurile. 

Ţigările electronice vor rămâne la dispoziţia adulţilor care doresc să renunţe la fumat. Marea Britanie este prima ţară care a lansat campania „Swap to Stop” (Schimbă pentru a te opri), în cadrul căreia milioane de persoane primesc prin NHS kitul pentru renunţarea la fumat. Acesta include și un dispozitiv de vaping. O consultare publică va avea loc pentru a decide ce arome trebuie interzise și care e cea mai bună modalitate de comercializare a dispozitivelor reutilizabile. 

 



 


Notă autor:

https://www.thetimes.co.uk/article/vape-ban-uk-government-details-8ctk6rbp0
https://www.bbc.com/news/uk-68123202 
https://www.ft.com/content/a2f48926-c215-4df4-b236-d4e6cd1b7ba5

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe