Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Vaccinul anti-COVID, sigur și pentru cei cu comorbidităţi

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 8 ianuarie 2021

Pacienţii oncologici ar trebui vaccinaţi cu prioritate împotriva COVID-19, arată experţii americani. Vaccinarea este recomandată și persoanelor cu HIV, dar și celor imunosupresate.

Foto 1Centers for Disease Control and Prevention ( CDC) a publicat recent noi indicaţii privind administrarea vaccinului împotriva COVID-19, la persoanele care asociază anumite comorbidităţi.

Având în vedere faptul că, indiferent de vârstă, adulţii cu anumite comorbidităţi au risc crescut de evoluţie nefavorabilă a infecţiei cu SARS-CoV-2, experţii susţin administrarea vaccinurilor ARNm împotriva COVID-19 la aceste persoane.

Singura contraindicaţie clar menţionată se referă la cazurile cu istoric de reacţii alergice severe la oricare dintre ingredientele vaccinurilor Pfizer sau Moderna. Vaccinarea le este recomandată, de asemenea, persoanelor infectate cu HIV, dar și celor imunosupresate din cauza altor afecţiuni sau medicaţii asociate.

Deși studiile clinice au inclus persoane infectate cu HIV, datele de siguranţă disponibile în prezent sunt limitate în aceste situaţii. De asemenea, aceleași recomandări sunt specificate și pentru persoanele cu boli autoimune, care pot beneficia de vaccin în condiţiile datelor de siguranţă actuale precare.

Persoanele diagnosticate anterior cu sindrom Guillain-Barré sunt eligibile pentru vaccinare, nefiind raportate noi cazuri după administrarea vaccinului.

Deși au fost raportate cazuri de paralizie facială Bell în cazul participanţilor incluși în studiile clinice care au urmărit eficacitatea și profilul de siguranţă ale vaccinurilor ARNm împotriva COVID-19, FDA (Food and Drug Administration) consideră că rata apariţiei acestora a fost similară celei întâlnită în populaţia generală.

Prin urmare, vaccinul ARNm împotriva COVID-19 poate fi administrat și persoanelor diagnosticate anterior cu paralizia Bell.

Pacienţii oncologici, prioritari

În condiţiile iniţierii distribuţiei treptate a vaccinurilor împotriva
COVID-19, AACR (American Associa­tion for Cancer Research) susţine includerea pacienţilor oncologici în grupul cu înaltă prioritate.

„Dovezile disponibile susţin concluzia că pacienţii oncologici, în special cei cu afecţiuni maligne hematologice, ar trebui să fie luaţi în considerare pentru includerea în grupurile cu risc înalt, având astfel prioritate pentru vaccinarea împotriva COVID-19”, conform reprezentanţilor AACR.

Persoanele vaccinate ar trebui să continue să respecte măsurile actuale impuse pentru controlul răspândirii COVID-19 până ce vor fi cunoscute mai multe informaţii cu privire la eficacitatea vaccinului, subliniază experţii CDC.

Printre acestea se numără purtatul măștii de protecţie, distanţarea fizică, evitarea zonelor aglomerate, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun timp de cel puţin 20 de secunde sau utilizarea dezinfectantelor de mâini cu cel puţin 60% alcool, respectarea recomandărilor CDC pentru călătorii, a carantinei după expunerea la COVID-19 și altor măsuri aplicabile la locul de muncă.

Bibliografie
1.https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/underlying-conditions.html
2.https://www.fda.gov/advisory-committees/advisory-committee-calendar/vaccines-and-related-biological-products-advisory-committee-december-17-2020-meeting-announcement
3.https://www.cnbc.com/2020/12/15/fda-staff-recommends-watching-for-bells-palsy-in-moderna-and-pfizer-vaccine-recipients.html
4.https://eu.usatoday.com/story/news/health/2020/12/15/pfizer-moderna-covid-vaccine-trials-and-bells-palsy-what-it/3904994001/
5. https://jamanetwork.com/journals/jama/pages/covid-19-interviews
6. https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-trials-idUSKBN28Q2X4
7. WebMD Health News©2020WebMD Inc.
8. CDC Issues COVID-19 Vaccine Guidance for Underlying Conditions-Medscape-Dec28, 2020
9. Patients With Cancer a „High Priority” for COVID-19 Vaccine-Medscape-Dec29,2020
10.https://cancerdiscovery.aacrjournals.org/content/early/2021/01/04/2159-8290.CD-20-1817

Etichete: vaccin covid vaccinare anti-COVID-19 CDC SARS-Cov-2 infectie hiv vaccin arnm vaccin pfizer vaccin moderna pacienti oncologici

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.