Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Investigaţii noi pe lista testelor de diagnostic esenţiale

de Dr. Mariana MINEA - oct. 27 2023
Investigaţii noi pe lista testelor de diagnostic esenţiale

OMS a adăugat pe lista testelor de diagnostic esenţiale troponinele înalt sensibile I și T, pentru diagnosticarea infarctului miocardic acut în unităţile de asistenţă medicală dotate cu laborator clinic.

Lista testelor de diagnostic esenţiale pentru 2023 este un registru pe bază de evidenţe al diag­nosticelor in vitro, care susţine guvernele în procesele decizionale naţionale, astfel încât să ofere servicii de testare într-un mod care să ducă la creșterea accesului la diagnostic și la rezultate mai bune pentru pacienţi.

Noua listă publicată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) conţine în premieră trei teste pentru virusul hepatitei E, inclusiv un test rapid, și recomandarea de folosire a glucometrelor personale pentru monitorizarea diabetului, în completarea metodelor deja existente privind diabetul.

Lista a fost actualizată și cu teste pentru analiza de laborator a disruptorilor endocrini: un astfel de test dozează parathormonul, pentru evaluarea tulburărilor homeostaziei calciului, iar un altul – 17-hidroxiprogesteron, pentru diagnosticarea și monitorizarea hiperplaziei adrenale congenitale în afara perioadei neonatale.

În ceea ce privește sănătatea reproducerii, sănătatea mamei și a nou-născutului, au fost incluse două teste: testul Kleihauer-
Betke pentru diagnosticarea și tratarea hemoragiei maternofetale și un test la patul pacientului (point-of-care) care determină grupele sanguine și factorul Rhesus.

De asemenea, au fost adăugate pe listă troponinele înalt sensibile I și T, pentru diagnosticarea infarctului miocardic acut în unităţile de asistenţă medicală dotate cu laborator clinic.

La începutul acestui an, OMS adopta o rezoluţie privind consolidarea capacităţii de diagnosticare în toate ţările. Documentul conţine recomandări pentru diagnosticarea prin programe naţionale de sănătate, pentru prioritizarea diagnosticului și pentru detalierea modului în care vor fi stabilite aceste diagnostice. De asemenea, OMS recomandă crearea unor liste naţionale de teste de diagnostic esenţiale, adaptând modelul pus la dispoziţie de Organizaţie. Lista testelor de diagnostic esenţiale se actualizează la fiecare doi ani.


Notă autor:

https://mhm.bz/LxcHg

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe