Newsflash
ACTUALITATE Știri

La Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, primul pacient din vestul țării infectat cu West Nile

de L. Budin - aug. 30 2023
La Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, primul pacient din vestul țării infectat cu West Nile

Primul pacient din vestul ţării infectat cu virusul West Nile este internat la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara.

Pacientul de 50 de ani acuză simptomatologia specifică unei boli infecţioase, informează Agerpres.

Medicul infecţionist al spitalului, dr. Anca Elena Ianiţcaia, a declarat că bolnavului i-au fost recoltate probe de sânge care au fost analizate în laboratorul Spitalului Victor Babeş, iar diagnosticul de suspiciune a fost confirmat, după ce au fost detectaţi anticorpi de tip Imunoglobulină (IgM).

Pacientul s-a prezentat având simptome uşoare, dar persistente: febră, fotofobie, afazie, vedere dublă. A primit indicaţie de tratament simptomatic, antitermic, de echilibrare hidroelectrolitică şi vitaminoterapie. Starea lui de sănătate este acum stabilă. Pacientul va mai rămâne în spital câteva zile sub supraveghere. Deocamdată, nu se pune problema unei agravări a stării lui de sănătate. Vorbim despre o boală infecţioasă care, însă, la persoane cu alte boli asociate sau comorbidităţi poate duce la o infecţie a sistemului nervos central sau, în cazurile foarte grave, ceea ce nu este în situaţia de acum, la deces”, a explicat dr. Anca Elena Ianiţcaia.

Spitalul a trimis o informare Direcţiei de Sănătate Publică, raportarea urmând a fi transmisă Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Infecţia cu virusul West Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la persoanele adulte o neuroinfecţie care, în majoritatea cazurilor, este subclinică. Ocazional poate duce la apariţia unei meningite aseptice sau encefalită severă, în special în rândul vârstnicilor. Majoritatea pacienţilor au infecţii care nu prezintă simptome evidente.


Notă autor:

Sursă foto: Wikimedia Commons

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe