Newsflash
Internaționale

Numărul fumătorilor, la nivel global, este în scădere

de Florentina Ionescu - nov. 23 2021
Numărul fumătorilor, la nivel global, este în scădere

Utilizarea produselor din tutun este în scădere, însă chiar și așa, OMS îndeamnă țările să investească și să ofere sprijin mai multor oameni pentru a abandona fumatul.

Un raport global despre fumat, dat publicității în 16 noiembrie (cel de-al patrulea pe acest subiect) arată că există 1,30 miliarde de utilizatori de produse din tutun la nivel global, în comparație cu 1,32 miliarde, câți erau în anul 2015, se arată într-un comunicat de presă al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Experții OMS se așteaptă ca acest număr să scadă până la 1,27 miliarde până în anul 2025, potrivit sursei menționate. 

fumat raport OMS prevalenta fumatori

60 de țări sunt acum pe calea cea bună de a atinge ținta globală de a reduce cu 30% utilizarea produselor din tutun între anii 2010 și 2025, iar OMS amintește că acest număr era de doar 32 de țări în urmă cu doi ani care se aflau pe calea cea bună a acestei inițiative.

Milioane de vieți au fost salvate astfel, prin politicile publice comprehensive de control al produselor din tutun sub inițiativa OMS numită FCTC (WHO Framework Convention on Tobacco Control), iar acest lucru reprezintă o victorie uriașă în lupta împotriva „epidemiei” de adepți ai fumatului.

„Este foarte încurajator să vedem mai puțin oameni care utilizează tutunul în fiecare an și din ce în ce mai multe țări se află pe drumul cel bun pentru a atinge țintele globale în acest sens. Mai avem un drum lung de parcurs, iar companiile producătoare de țigări vor continua să utilizeze fiecare truc din carte pentru a-și apăra profiturile gigantice pe care le fac. Noi încurajăm toate țările să utilizeze cât mai bine cât mai multe instrumente eficiente disponibile acum, pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat și să salveze vieți”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

 

Raportul OMS publicat în 16 noiembrie mai îndeamnă țările să accelereze implementarea măsurilor subliniate în FCTC, în efortul de a reduce și mai mult numărul persoanelor aflate la risc de îmbolnăvire și de deces din cauza unei boli asociate fumatului / tutunului.

„Este clar că este eficient controlul produselor din tutun, iar noi avem obligația morală față de oamenii noștri să facem acțiuni mai agresive pentru a atinge obiectivele sustenabile - Sustainable Development Goals. Vedem acum progrese extraordinare în multe țări, ceea ce este rezultatul implementării măsurilor de control al produselor din tutun care sunt aliniate cu FCTC al OMS, dar acest succes este fragil. Trebuie să lucrăm în continuare”, a declarat dr. Ruediger Krech, directorul departamentului OMS de promovare a sănătății.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe