Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

OMS spune NU îndulcitorilor pe termen lung

de Dr. Mariana MINEA - iun. 16 2023
OMS spune NU îndulcitorilor pe termen lung

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă a nu se folosi îndulcitorii înlocuitori ai zahărului în scopul scăderii în greutate ori pentru a reduce riscul apariţiei diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare sau cancerului.

Acești îndulcitori includ aspartamul, acesulfamul K, advantamul, zaharina, sucraloza, stevia și derivatele acesteia. Recomandarea se bazează pe un review sistematic ce a colectat date din 283 de studii realizate pe adulţi, copii, femei însărcinate și populaţii mixte. 

Rezultatele indică faptul că folosirea îndulcitorilor nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea greutăţii corporale, deși pe termen scurt se asociază cu o ușoară reducere a greutăţii și a indicelui de masă corporală. 

De asemenea, analiza indică faptul că utilizarea lor pe termen lung se poate asocia cu efecte adverse nedorite. De exemplu, studiile prospective de cohortă indică o asociere între consumul crescut de îndulcitori și riscul mai mare de diabet zaharat de tip 2, de boli cardiovasculare și de mortalitate de orice cauză la adulţi.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe