Newsflash
OPINII

Incompatibilitatea profesiei de farmacist

de Drd. Rareș Voroneanu - mar. 25 2022
Incompatibilitatea profesiei de farmacist

Astăzi am decis să discutăm câteva chestiuni despre incompatibilitatea profesiei de farmacist, aflată în strânsă legătura cu sectorul medical.

pt voroneanuÎntr-un alt număr al revistei Viaţa Medicală am prezentat problematica nedemnităţii profesiei de farmacist. Astăzi am decis să discutăm câteva chestiuni despre incompatibilitatea acestei ocupaţii ce se află în strânsă legătura cu sectorul medical.

Deși în istoria omenirii farmaciștii nu necesitau obţinerea unei calificări specializate,în zilele noastre, cursurile care pregătesc studenţii pentru o astfel de profesie presupun ore multe de studiu pe băncile facultăţii.

Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, „exercitarea profesiei de farmacist este incompatibilă cu profesia de medic”. În linii generale, regula nu necesită prea multe explicaţii.

Dar e important să știm că nu există o regulă care să stabilească faptul că atât timp cât un farmacist urmează cursurile de medicină și obţine o diplomă nu poate profesa. Nu va putea, conform legii, să-și desfășoare activităţile concomitent, dar va putea, spre exemplu, să se suspende din profesia de farmacist, pentru a lucra ca medic.

De asemenea, profesia de farmacist va fi incompatibilă cu orice „ocupaţie de natură a aduce atingere demnităţii profesiei de farmacist sau bunelor moravuri, conform Codului deontologic al farmacistului”. Bineînţeles, noţiunea este foarte largă.

Ocupaţiile care prin activitatea desfășurată pot aduce atingere demnităţii ori bunelor moravuri pot fi interpretate în mod subiectiv. În principiu, este bine să evităm orice activitate care poate afecta buna noastră reputaţie, indiferent în ce sector medical ne desfășurăm activitatea.

Sănătate vs. boală în exercitarea meseriei

O altă incompatibilitate este legată de „starea de sănătate fizică sau psihică necorespunzătoare pentru exercitarea profesiei de farmacist”. Asemănător situaţiei descrise anterior, și aici pot intra foarte multe afecţiuni medicale.

De asemenea, din perspectivă legislativă este dificil pentru legiuitor să enumere toate cazurile care pot conduce spre incompatibilitate. În plus, o asemenea chestiune ar putea duce la situaţii care nu au acoperire juridică. În speţă, un farmacist care nu își mai poate desfășura activitatea ar putea invoca faptul că afecţiunea medicală de care suferă nu este expres prevăzută de lege, iar acest lucru ar putea crea probleme pentru sistemul sanitar.

Farmacistul care se află într-o situaţie care-i poate atrage incompatibilitatea este obligat să anunţe Colegiul Farmaciștilor din care face parte în termen de zece zile de la apariţia situaţiei.

De asemenea, pe perioada stării de incompatibilitate, persoana este suspendată atât din Colegiul Medicilor Farmaciști din România, cât și din dreptul de a exercita profesia. Dacă totuși farmacistul încă profesează, deși acest lucru îi este interzis, fapta poate atrage răspunderea penală.

Citiți și: Împreună putem produce schimbarea

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe