Newsflash
OPINII

La o supă socialistă

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - sept. 27 2019
La o supă socialistă

Am participat la o întâlnire internaţională care a avut loc în cea mai mare instituţie academică a Greciei: Universitatea „Aristotel” din Salonic. Nu vreau să scriu aici despre echipamentele și dotările tehnice ale departamentelor în care s-au desfășurat ședinţele noastre ori despre lipsa de ospitalitate a gazdelor și nici despre tomberonul plasat taman lângă bustul Stagiritului. Nici chiar despre faptul că se putea circula prin campus de numai câteva săptămâni, după ce autorităţile au „curăţat zona” de traficanţii de droguri, ori despre starea de insecuritate pe care o trăiseră locuitorii Salonicului până recent.
Ce am văzut în drumul spre cantina-restaurant a universităţii a fost doar începutul: un grup de tineri cu banderole roșii, plasaţi în faţa intrării unei clădiri din campus, împărţeau pliante, te îndemnau să semnezi într-un tabel și să citești seria de afișe care tapetau peretele din spatele lor. Era vorba despre dorinţa tinerilor de a-i implica pe colegii lor, și nu numai pe ei, în mișcarea comunistă și îi chemau să participe la un megaeveniment ce urma să aibă loc în următoarea zi. Tulburat, am întrebat-o pe gazda noastră, șef al unui departament de filosofie, care este opinia domniei sale. Cu mirare, ne-a răspuns: „Sunt o capitalistă, dar în supă socialistă!” Și, preţ de jumătate de oră, ne-a argumentat cele afirmate, încât am simţit cum supa se transformă treptat în cremene.
Spre seară aveam să întâlnim, prin centrul orașului, pâlcuri de tineri greci cu pliante și secţiuni de ziar, tineri care, de astă dată, purtau tricouri pe care erau inscripţionate simboluri comuniste. Simţeam deja un fior rece cum îmi străbate spinarea. Și pentru că nimic nu este întâmplător, la finalul zilei ce a urmat, după ce am ieșit de la un concert, mergând spre o staţie de taxi pentru a reveni la hotel, zărim pe stâlpi steaguri roșii cu însemne comuniste și auzim, venind de departe, zgomote ce păreau să indice faptul că în apropiere avea loc o mare petrecere în aer liber. Am mers în direcţia sunetelor puternice, observând în același timp că străzile erau decorate toate în roșu și pline de autocare staţionând. Nu am mers mult și am ajuns în faţa intrării a ceva ce părea să fie un iarmaroc, pentru că la intrare erau grătare, vânzători de floricele, de alune și bilete. Trebuie să recunosc că patru români au avut acces la serbarea comunistă folosind legitimaţia de presă „Viaţa medicală” a subsemnatului. Și trebuie să mărturisesc uimirea și încântarea celor de la intrare, care ne-au poftit de-ndată și ne-au rugat să relatăm cele ce vom vedea!
Ce-am văzut nu ne-a priit deloc. Entuziasmul cu care plecasem de la concert dispăruse. Ne-au cuprins pe loc îngrijorarea și reactivarea unor experienţe de dinainte de 1989. Portretele lui Che Guevara, Fidel Castro, Marx, Lenin, Stalin și ale multor asemenea dominau bâlciul comunist din Salonic. Zeci de mii de oameni, de la tineri cu bebeluși în cărucior până la vârstnici în fotolii rulante, se deplasau spre cele câteva zone în care erau organizate diverse evenimente. Puteai auzi muzică rock, grecească, rusească, în faţa fiecărei scene se scanda, se dansa și se fluturau steaguri roșii. Elevi și studenţi te invitau să-ţi povestească nu știu ce episod din trecut și îţi vorbeau despre cum capitaliștii măsluiesc istoria în continuare. Printre zecile de tarabe cu băuturi și mâncare erau și numeroase standuri de cărţi – traduceri în limba greacă ale tomurilor de căpătâi ale comunismului –, dar și anticari de la care puteai achiziţiona tablouri, busturi, medalii, insigne sau uniforme militare.
Pe toţi cei cu care am cutezat a discuta i-am surprins cu abordarea mea. „Comunismul a fost și este o mare idee”, mi-a spus o doamnă care venise din Rusia la acea manifestare. În urmă cu un deceniu, peste jumătate dintre români afirmau despre comunism, într-un sondaj pentru Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, că a fost o idee bună și peste 80% dintre respondenţi nu considerau că au trecut prin vreun fel de suferinţă în timpul regimului comunist. La o supă ori la un grătar, întotdeauna se va naște o idee care ne va suci minţile.

ETICHETEcomunism

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe