Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Parazit din fecalele de pisică, asociat cu sindromul de fragilitate la persoanele vârstnice

de Florentina Ionescu - dec. 8 2023
Parazit din fecalele de pisică, asociat cu sindromul de fragilitate la persoanele vârstnice

Toxoplasma gondii este cunoscută pentru faptul că declanșează comportamente riscante în gazdele sale, pentru a fi transmisă cu mai multă ușurință mai departe.

De asemenea, se mai știe că Toxoplasma gondii poate cauza condiții grave la nivel mental și fizic. Dar acum cercetătorii au descoperit că acest parazit care poate să aibă un teren fertil în organismul pisicilor (prin intermediul șoarecilor și al păsărilor pe care acestea le mănâncă) a fost implicat în accelerarea sindromului de fragilitate la persoanele vârstnice, scrie New Atlas

Potrivit sursei citate, aproape 11-15% dintre persoanele din Statele Unite ale Americii au fost infectate, cu sau fără știința lor, cu parazitul Toxoplasma gondii în decursul vieții. Parazitul poate să supraviețuiască în gazda sa umană pe o perioadă lungă de timp, chiar și pe durata întregii vieți. O persoană sănătoasă, de exemplu, datorită sistemului său imunitar, se va confrunta cu foarte puține simptome cauzate de acest parazit, însă în unele cazuri este posibil să nu apară deloc simptome. 

Chiar dacă unele persoane sunt asimptomatice în fața T. gondii (boala rezultată din infecția cu acest parazit fiind toxoplasmoza), oamenii de știință cred că parazitul ar putea fi parțial de vină pentru accelerarea sindromului de fragilitate la persoanele vârstnice, nu prin prisma infecției în sine, ci din cauza răspunsului sistemului imunitar la acest „invadator” microscopic. 

Consecințe semnificative pentru sănătate 

Cercetătorii de la University of Colorado Boulder, University of Maryland School of Medicine și de la University of A Coruña din Spania au asociat, pentru prima dată de-a lungul istoriei, acest parazit cu sindromul de fragilitate la adulții vârstnici. Chiar dacă suntem tentați să credem că infecția cu T. gondii este relativ asimptomatică, un studiu recent desfășurat de acești experți subliniază că, în cazul anumitor persoane, parazitul ar putea avea consecințe semnificative pentru sănătate, mai târziu, în decursul vieții, a subliniat coautorul studiului, Christopher Lowry. 

Fragilitatea (frailty) este un sindrom geriatric caracterizat de declin cognitiv și declin fizic. Sindromul de fragilitate la persoanele vârstnice este o condiție complexă și poate avea drept rezultat: scăderea în greutate, extenuarea, nivelul scăzut al activității fizice, încetinire în mișcări și slăbiciune, risc crescut de cădere, mai multe spitalizări, perioade mai lungi de recuperare de pe urma bolilor. 

Căutând să vadă care este prevalența infecțiilor cu T. gondii la adulții vârstnici cu sindrom de fragilitate, cercetătorii au emis ipoteza că, odată contractat acest parazit, declinul fizic și declinul cognitiv asociate cu înaintarea în vârstă s-ar putea declanșa mai rapid. 

Însă în cadrul studiului lor recent, ce a implicat 601 de adulți cu vârsta peste 65 de ani din Spania și Portugalia, cercetătorii au descoperit că 67% dintre participanți erau seropozitiv, ceea ce arăta o acumulare de anticorpi ca rezultat al unei infecții anterioare cu T. gondii. În consecință, cercetătorii nu au găsit o legătură clară cu infecția cu T. gondii, dar ei au observat că acele persoane vârstnice cu o concentrație mai mare a antigenilor specifici acestui parazit au fost semnificativ mai predispuse să aibă semne caracteristice ale sindromului de fragilitate la vârstnici.


Notă autor:

Foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/animal-de-casa-animal-de-companie-pisica-domestica-pisica-57416/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe