Newsflash
Știri

Peste 100 de medicamente generice, retrase de la începutul anului

de Dr. Laura Davidescu - iul. 1 2022
Peste 100 de medicamente generice, retrase de la începutul anului

Situaţia din România a determinat dispariţia a peste 2.500 de medicamente generice în ultimii ani, numai în primele luni ale acestui an fiind retrase 100 de astfel de produse, conform site-ului ANMDMR.

medications-gcb0d6d63d_1280
Foto: Pixabay

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România
(APMGR) trage un semnal de alarmă privind medicamentele generice și biosimilare care, deși oferă un acces crescut al pacienţilor la terapii valoroase și necesare, sunt taxate foarte aspru în ţara noastră, mult mai mult decât în alte ţări europene.

De exemplu, la medicamentele generice cu preţuri între 5 și 50 de lei, compensate integral, producătorul plătește practic o taxă clawback de 28%, cu 8% mai mult decât stipulează legea. Acest aspect este urmarea modului de calcul al taxei, și anume la preţul de raft, care înglobează și adaosurile farmaciilor și distribuitorilor.

„Situaţia din România a determinat dispariţia a peste 2.500 de medicamente generice în ultimii ani, numai în primele luni ale acestui an fiind retrase 100 de medicamente generice, conform site-ului ANMDMR.

În același timp, numărul medicamentelor generice lansate în ultimii cinci ani în România este de șase ori mai mic comparativ cu Germania și la jumătate comparativ cu piaţa din Cehia”, a declarat Daniel Bran, vicepreședinte APMGR.

Din acest motiv, producătorii autohtoni de medicamente (avem 20 de fabrici de medicamente – n.r.) propun autorităţilor o scădere a taxei clawback cu 6% în 2023, dar și eliminarea celui mai mic preţ de referinţă.

Printre măsurile propuse se numără și eliminarea barierelor la prescriere pentru medicamente generice și biosimilare, dar și o accelerare a aprobării genericelor nou lansate pe piaţă, pentru a crește accesul pacienţilor la tratamente și pentru optimizarea bugetară.

Citiți și: „Fără taxa clawback, mai multe medicamente generice de înaltă calitate ar fi disponibile pacienților din România”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe