Newsflash
Diverse Hi-tech & Gadgets

Punţi în sectorul biotech

de Michael Bogdan Mărgineanu - dec. 1 2023
Punţi în sectorul biotech

Evenimentul 4BiOMed din 30 septembrie, organizat la Londra, a fost un prim demers în direcţia creării unei comunităţi multiprofesionale și multidisciplinare.

Interesele acestei comunități sunt legate de dezvoltarea de proiecte de cercetare și antreprenoriale în sectorul biotech. Evenimentul a creat, de asemenea, punţi de conectare între specialiștii români din diaspora, organizaţiile de profil din România și companiile farmaceutice interesate să recruteze colaboratori.

România are multe exemple de cercetători de succes în bioștiinţe și medicină. Însă majoritatea dintre cei care au dorit să aprofundeze tehnici avansate de cercetare au găsit oportunităţi de pregătire doar în străinătate. Acolo, universităţile și institutele de cercetare au reușit să ţină pasul cu noile biotehnologii care au avansat extrem de rapid. În anumite arii de cercetare, echipamente lansate chiar acum 3-4 ani sunt considerate deja învechite.

Curriculumul programelor educaţionale a trebuit adaptat, de asemenea, extrem de rapid. Rata de reintegrare a specialiștilor pregătiţi în diaspora în acest domeniu este însă foarte mică. Este necesară atingerea unei mase critice a celor care se întorc în ţară. 

De asemenea, este nevoie de realizarea unui cadru administrativ și managerial eficient, care să pună accent nu doar pe echipamente, ci și pe oameni și, în special, pe cultura organizaţională.

 

Oportunităţi de networking și ideaţie

4BiOMed își propune să ofere oportunităţi de networking și ideaţie la intersecţia dintre știinţele computaţionale și biologie, cu scopul creării de proiecte în colaborare. În ziua de astăzi, nu mai putem vorbi de biomedicină fără să includem o componentă bioinformatică sau de big data, care să încorporeze și tehnici de machine learning și inteligenţă artificială.

La Londra, dr. Bayar Menzat a vorbit despre cum sunt folosite astfel de tehnici computaţionale pentru dezvoltarea de imunoterapii în cancer, dar și despre importanţa echipelor multidisciplinare.

În domeniul biomedical, datorită avansului extrem de rapid al tehnologiilor folosite în cercetare, cei care pot naviga cel mai bine această arie sunt cei care au avut șansa de a-și dezvolta expertiza în epoca nouă a biotehnologiilor (ultimii 10-15 ani). Astfel, este esenţial ca ei să fie principalii 

actori în procesul de inovare. Aceștia înţeleg cel mai bine limbajul de specialitate modern, sunt familiarizaţi și cu tehnologii computaţionale folosite în cercetarea în acest domeniu. Totodată, sunt adaptaţi la ritmul rapid de schimbare.

 

Esenţial în ecosistemul antreprenorial

O analiză a elementelor esenţiale pentru dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial reușit în sectorul biotech, așa cum a fost prezentat de Mark Crowell – unul din invitaţii speciali ai evenimentului 4BiOMed, cu experienţă în dezvoltarea capacităţii de inovare și transfer tehnologic la instituţii din peste șase ţări și consultant al Băncii Mondiale –, a pus în evidenţă rolul pe care îl au parteneriatele în dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial biotech, importanţa unui leadership performant și a unei culturi organizaţionale sănătoase. 

De asemenea, a insistat pe contribuţia multifactorială la crearea acestui ecosistem, implicând sectorul privat, organizaţiile filantropice, instituţiile academice și agenţiile guvernamentale.

La eveniment au participat și invitaţi din Marea Britanie și Statele Unite, care nu sunt originari din România, dar sunt interesaţi să colaboreze cu specialiști și organizaţii din România. Ne bucură acest interes. Expertiza specialiștilor și a organizaţiilor din ţări mai dezvoltate decât România în domeniul biotech poate ajuta foarte mult în demersul nostru de a genera proiecte de impact.

În cadrul Asociaţiei Bio­men­torhub ne propunem să valorificăm conexiunile create în cadrul 4BiOMed și să organizăm viitoare sesiuni de întâlnire atât în format fizic, cât și online. Vom lansa în curând o aplicaţie online destinată specialiștilor din România care caută colaboratori pentru realizarea unor proiecte de cercetare și antreprenoriale. Aceștia pot fi cercetători, dar și medici sau specialiști în alte domenii cu interes în sectorul biotech.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe