Newsflash
Internaționale

Raport OMS: ce impact are telemunca asupra sănătății fizice și mintale

de Florentina Ionescu - feb. 4 2022
Raport OMS: ce impact are telemunca asupra sănătății fizice și mintale

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă, subliniind că trebuie făcute schimbări cruciale pentru a proteja angajații atunci când lucrează de acasă.

Printr-o declarație comună, Organizația Internațională a Muncii (International Labour Organization) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cer să se ia măsuri și totodată cer ca aceste măsuri să fie implementate, pentru a-i proteja sănătatea angajaților atunci când aceștia au contract de telemuncă. 

raport telemunca oms

Un nou raport tehnic cu privire la siguranța și sănătatea persoanelor aflate în regim de telemuncă a fost publicat de cele două agenții ale ONU menționate mai sus. Raportul subliniază care sunt beneficiile pentru sănătate și riscurile pe care le are telemunca și, în același timp, scoate la iveală modificările care trebuie făcute pentru a schimba paradigma cu privire la diferitele forme de muncă la distanță pe care le-a impus pandemia de COVID-19 și transformarea digitală a muncii, se arată într-un comunicat de pe site-ul OMS, www.who.int.

Printre aceste beneficii, arată raportul menționat, s-ar putea afla un echilibru îmbunătățit dintre carieră și viața personală, oportunitățile de a avea ore de lucru flexibile și ore de activitate fizică, reducerea traficului rutier și a timpului petrecut în mijloacele de transport (în drum spre locul de muncă) și scăderea poluării aerului. Toate aceste aspecte pot îmbunătăți sănătatea fizică și sănătatea mintală, precum și bunăstarea socială a angajaților. Telemunca poate, de asemenea, să ducă la o productivitate crescută și la costuri operaționale mai scăzute pentru multe companii care au preferat astfel de contracte cu angajații lor.

Cu toate acestea, raportul comun al OMS și al Organizației Internaționale a Muncii avertizează că fără o planificare corespunzătoare și fără o bună organizare, precum și fără sprijin pentru menținerea sănătății și a siguranței, impactul telemuncii asupra sănătății fizice și mintale și asupra bunăstării angajaților care lucrează de la distanță poate fi semnificativ. 

Telemunca poate duce la izolare, la burnout, depresie, violență domestică, afecțiuni musculoscheletice și alte tipuri de leziuni, afectare oculară, creșterea consumului de alcool și a numărului de țigări fumate, timp prelungit petrecut în fața ecranului calculatoarelor și ore mai multe petrecute stând pe scaun, precum și creștere în greutate.

Raport mai subliniază rolurile pe care le au guvernele, angajatorii, angajații și serviciile de sănătate la locul de muncă, roluri pe care toți aceștia ar trebui să le îndeplinească în ceea ce privește încurajarea și menținerea sănătății și siguranței angajaților aflați în telemuncă.

„Pandemia a dus la o creștere a trendului în privința telemuncii, schimbând practic peste noapte modelul de lucru pentru mulți angajați. În aproape doi ani de la debutul pandemiei, a devenit foarte clar că telemunca poate să aducă cu ușurință beneficii pentru sănătate și poate să aibă și un impact groaznic. De modul în care înclină balanța depinde în întregime de modul în care guvernele, angajatorii și angajații lucrează împreună și dacă există servicii de sănătate ocupațională care să poată fi aplicate în politicile publice și în practicile de care beneficiază atât lucrătorii, cât și munca depusă de ei”, a declarat dr. Maria Neira, director al Departamentului de Mediu, Schimbări climatice și Sănătate, din cadrul OMS.

Raportul poate fi descărcat sub formă de PDF de pe site-ul OMS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe