Newsflash
Cultură LIFESTYLE

Recomandări de lectură de la scriitoarea Raluca Nagy

de Florentina Ionescu - nov. 10 2023
Recomandări de lectură de la scriitoarea Raluca Nagy

Am întrebat-o pe scriitoarea Raluca Nagy ce cărți cu și despre medici, sănătate sau boală a citit în ultimii ani.

De asemenea, am rugat-o să recomande câteva titluri medicilor români și să ne spună de ce le-a numit tocmai pe acestea și nu altele. 

Raluca Nagy este antropologă şi scriitoare. Din ianuarie 2023, face parte din echipa Laconic, o platformă de flash fiction. La Editura Nemira a publicat: „Un cal într-o mare de lebede”, „Teo de la 16 la 18” și „Despre memoriile femeii și alți dragoni”. 

„Primele volume care îmi vin în minte în legătură cu această temă sunt «Complezență. Înălțarea la ortopedie • Musafir pe viață» al Simonei Sora (Polirom, 2020), care compară sisteme medicale din România și Elveția, «Și se auzeau greierii», de Corina Sabău (Humanitas, 2019), despre avorturile clandestine din perioada comunistă, împreună cu «Stai jos sau cazi», de Bogdan Munteanu (Nemira, 2022), care descrie universul epilepsiei.

Apoi, aș recomanda o serie de scriitori ei înșiși medici: ambele romane ale Maiei Levantini, «Cu titlu provizoriu» (Compania, 2017) și «Cine te uită» (Tracus Arte, 2021), mai ales primul, în care se regăsește pe îndelete experiența, în România și în străinătate, a unui medic psihiatru rezident; o tânără scriitoare și medic pediatru, nedebutată în volum, dar ale cărei texte se pot găsi în diferite reviste și platforme online este Lucia Lupea, una dintre prozatoarele mele preferate; romanele lui Florin Chirculescu – mi-a plăcut mult «Greva păcătoșilor» (Nemira, 2017), pentru că, atunci când am citit-o, mi-am zis că doar dacă reușesc să termin în viața asta «Ulise» (al lui James Joyce) mă voi mai simți așa; oricare dintre prozele scurte ale lui Răzvan Petrescu, de exemplu volumele recente «Mandarina» (Curtea veche, 2017) sau «Cuțitul japonez» (Polirom, 2021).

Și, cu voia dumneavoastră, aș include și un roman scris de mine, «Teo de la 16 la 18» (Nemira, 2021), pentru că descrie o experiență cu o boală mult prea invizibilă: cancerul de col uterin. 

Aș propune și poezie, cum ar fi debutul Danielei Hendea, «Acordor de teremin» (FrACTalia, 2018), despre experiența unei mame care caută să înțeleagă autismul fiului său; sau tot un debut din același an, apărut la aceeași editură: «Kommos. Procesiune pentru histerectomie», de Iuliana Lungu.

Recomand aceste titluri și nu altele pentru că sunt volume recente de literatura română contemporană, care are nevoie de mare susținere în lupta inegală cu traducerile pe piața de carte din România.

 

Raluca Nagy”


Notă autor:

Fotografie simbol de la Monstera Production: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/cadere-toamna-rabatabil-loc-5634667/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe