Newsflash
Știri

Românii, din ce în ce mai preocupați de sănătatea lor dentară

de Dorina Novac - nov. 16 2022
Românii, din ce în ce mai preocupați de sănătatea lor dentară

Peste 70% dintre români suferă de afecțiuni stomatologice netratate, deși majoritatea acestora pot fi prevenite într-un stadiu incipient, printr-o igienă orală corespunzătoare și vizite periodice la medic.

În România activează în prezent, conform statisticilor UE, aproximativ 17.000 de cadre medicale stomatologice, având o proporție de 0.84 dentiști pentru fiecare 1.000 de locuitori.

dentist

Cu toate acestea, România este pe ultimele locuri din Europa în ceea ce privește bugetul alocat sănătăţii orale.

În acest context, Reveal Marketing Research a realizat, în colaborare cu clinicile stomatologice Dent Estet, un studiu reprezentativ la nivel național pentru a identifica atitudinile și comportamentele românilor din mediul urban, cu venituri peste medie, în raport cu sănătatea lor dentară.

Citește și: Medicina primară stomatologică

Două treimi dintre respondenți respectă, în medie, sfaturile medicilor în ceea ce privește igiena dentară zilnică.

Deși un procent de 88% dintre respondenți se declară preocupați de sănătatea lor dentară, doar 55% consideră că nivelul acesteia este optim.

De asemenea, specialiștii au remarcat că nivelul de preocupare cu privire la sănătatea orală a crescut semnificativ în ultimii 3 ani, pandemia determinând oamenii să fie mai conștienți de importanța îngrijirii danturii, o treime dintre respondenți declarând că merg mai des la dentist decât în perioada pandemiei.

„Îndreptându-ne atenția către comportamentele de igienă orală, observăm că doar două treimi dintre respondenți respectă recomandările medicilor stomatologi de a peria dinții de două ori pe zi, în timp ce doar 61% dintre respondenți declară că își schimbă periuțele de dinți la 3 luni sau mai des”, se arată într-un comunicat.

Apa de gură este utilizată de 64% dintre respondenți, iar ața dentară de un procent și mai scăzut, de 48%.

Chiar dacă periuța electrică devine din ce în ce mai populară în rândul românilor (53%), aceștia preferă în continuare, într-o măsură semnificativ mai mare, să utilizeze periuța de dinți clasică (70%).

2 din 10 români au mers la dentist

Conform aceluiași studiu, 8 din 10 respondenți declară că au vizitat cel puțin o dată medicul stomatolog în ultimul an.

Dintre aceștia, cca 50% au efectuat 1-2 vizite de control, iar restul au urmat tratamente care s-au extins pe mai mult de 3 vizite. Un procent de 10% au urmat planuri de tratament mai complexe ce au necesitat 10 sau mai multe vizite la specialist.

„Dacă ne referim la motivele pentru care respondenții au programat o vizită la stomatolog, în cazul a 78% dintre ei vorbim despre programări planificate (control, tratament în lucru), în timp ce 22% s-au prezentat pentru o situație de urgență (carie, durere, etc)”, se mai arată în comunicat.

Prevenția continuă să fie o provocare

Dintre respondenți, 89% sunt de acord că amânarea vizitelor la dentist poate crește nivelul costurilor pentru tratamente, iar 84% consideră chiar că amânarea acestor vizite poate conduce la pierderea unor dinți (edentație). Deși sunt conștienți de aceste riscuri, 36% dintre respondenți declară că preferă să viziteze medicul stomatolog doar atunci când apare o urgență.

În ceea ce privește motivațiile pentru care respondenții aleg clinici stomatologice, observăm nevoia unei mai bune educații sanitare, deoarece tratarea afectiunilor stomatologice (82%) ocupă o poziție superioară prevenției acestora (68%).

Este important de evidențiat faptul că estetica dentară joacă un rol important pentru 43% dintre respondenți, aceștia dorindu-și îmbunătățirea aspectului fizic atunci când merg la stomatolog.

La baza acestui tip de motivație regăsim beneficii de ordin emoțional, cum ar fi recâștigarea stimei de sine sau acceptarea socială.

În ceea ce privește cele mai accesate servicii, studiul arată că efectuarea detartrajului rămâne în top, 84% dintre respondenți declarând că au avut parte cel puțin o dată de un astfel de tratament. În proporție de 67% dintre românii din mediul urban merg la dentist pentru realizarea unui detartraj cel puțin o dată pe an.

„O igienă orală necorespunzătoare nu afectează doar dinții, ci sănătatea întregului organism, iar problemele dentare pot afecta semnificativ calitatea vieții. Rezultatele studiului realizat de Reveal Marketing Research pentru Dent Estet confirmă ceea ce observăm și noi medicii în cadrul clinicilor stomatologice: igiena precară și amânarea vizitelor la medic atrag de la sine acutizarea problemelor orale. Acest aspect este observabil, de altfel, și din rezultatele studiului, care arată că obturațiile se numără printre cele mai solicitate tratamente, prevalența cariilor dentare fiind în continuare una extrem de ridicată”, a precizat dr. Oana Taban, CEO şi fondator Dent Estet.

Studiul s-a desfăşurat online, în perioada 13-17 octombrie 2022 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta între 25-65 ani, cu venituri peste medie, rezidenți în mediul mediul urban mare, utilizatori de internet.

Mărimea eșantionului a fost de 1.011 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe