Newsflash
ACTUALITATE Știri

S-a lansat Asociaţia ENDO Pacienţi

de Cristina GHIOCA - oct. 20 2023
S-a lansat Asociaţia ENDO Pacienţi

La București s-a lansat săptămâna aceasta Asociaţia ENDO Pacienţi, destinată bolnavilor cu afecţiuni endocrine.

ENDO Pacienţi este prima organizaţie dedicată celor cu afecţiuni ale sistemului endocrin din România. Ea își propune să militeze pentru drepturile și nevoile persoanelor cu astfel de afecţiuni, dar și să se implice în educarea publicului larg cu privire la conștientizarea bolilor endocrine. Fondatoarele organizaţiei sunt Adriana Turea, Dana Lascu şi Alexandra Mănăilă, toate activând în domeniul jurnalismului de peste 20 de ani. 

„De-a lungul timpului am observat că, deși domeniul endocrinologiei este complex (...), se vorbește prea puţin despre acesta. Există prea puţine evenimente dedicate patologiei care să ajungă cu adevărat la pacienţi. (...) Medicii au nevoie să fie ajutaţi în comunicarea cu pacienţii, având foarte mulţi bolnavi în grijă, iar pacienţii au nevoie să înţeleagă boala cu care se confruntă”, a declarat Adriana Turea, președinta asociaţiei, la evenimentul de lansare.

Ca prim obiectiv, membrele asociaţiei vor încerca să convingă autorităţile să flexibilizeze reţeta electronică. Decizia a fost argumentată prin referirea la modul de prescriere a levotiroxinei. „Levotiroxina poate fi utilizată în diferite concentraţii pentru tratamentul aceluiași pacient. Dacă medicul introduce o concentraţie, pe cea de-a doua o adaugă mai greu, pentru că sistemul o respinge, denumirea fiind aceeași. (...) Așa că sunt medici care spun că nu pot da compensat tot tratamentul și pacientul este nevoit să scoată bani din buzunar. Medicamentul nu este scump, însă sunt oameni pentru care [această diferenţă] contează”, a explicat președinta ENDO Pacienţi.

Este nevoie de strategii și programe dedicate

Prezent la lansare, prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, și-a exprimat convingerea că anumite afecţiuni endocrine ar putea face obiectul unor programe extinse de sănătate publică, evidenţiind posibilitatea unor discuţii în acest sens: „O să încercăm să avem, probabil, niște discuţii împreună cu comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii și, bineînţeles, împreună cu societăţile profesionale care acţionează în domeniu. Să vedem dacă putem face împreună un program de acţiune, la fel ca în domeniul strategiei privind bolile cerebrovasculare, și dacă putem dezvolta politici în acest domeniu”.

La rândul său, conf. dr. Carmen Orban, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, a vorbit despre necesitatea existenţei unei abordări strategice a patologiei endocrine, care să „aducă accesul la servicii medicale și să facă posibil tratamentul precoce al acestor afecţiuni”. Potrivit acesteia, esenţiale în prevenirea bolilor endocrine sunt și educarea și informarea corectă a publicului. Despre importanţa acestora a vorbit și dr. farm. Răzvan Prisada, președintele 
ANMDMR. În opinia sa, asociaţiile de pacienţi pot distribui mult mai eficient informaţiile privind moleculele noi sau studiile clinice disponibile.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe