Newsflash
ACTUALITATE Știri

Sănătate mai bună pentru femeile care au consumat mai multe proteine vegetale

de Magdalena Tănăsescu - feb. 27 2024
Sănătate mai bună pentru femeile care au consumat mai multe proteine vegetale

Potrivit unui nou studiu publicat în ScienceDirect.com, femeile care au consumat mai multă proteină, în special din surse vegetale precum fasolea și cerealele, au avut o stare de sănătate mai bună odată cu trecerea anilor.

Datele din studiu au inclus 48.762 de profesioniști din domeniul sănătății de sex feminin, informațiile fiind analizate de cercetătorii de la Universitatea Tufts în perioada 1986-2016. 

Au fost vizate femei care se aflau într-o stare de sănătate bună, cu vârsta mai mică de 60 de ani în 1984. Sondajele privind alimentația femeilor au avut ca scop estimarea cantității de proteină pe care o consumau. Cercetătorii au comparat rezultatele cu evoluția generală a stării lor de sănătate.

Astfel, s-a descoperit că femeile care au consumat mai multă proteină au avut rate semnificativ mai scăzute ale bolilor cronice asociate îmbătrânirii, inclusiv boli de inimă, cancer, diabet și declin cognitiv. Cercetătorii au măsurat aportul de proteină în funcție de procentul din totalul caloriilor. 

„Cei care au consumat cantități mai mari de proteină animală aveau tendința de a avea mai multe boli cronice și nu reușeau să obțină îmbunătățirea funcției fizice pe care, în mod normal, o asociem cu consumul de proteină”, a declarat Andres Ardisson Korat, autorul principal al studiului și cercetător la Centrul de Cercetare în Nutriția Umană al USDA Jean Mayer pentru Îmbătrânire de la Universitatea Tufts.

Cele mai mari beneficii au fost observate la femeile care consumau în principal proteină de origine vegetală. Acestea aveau cu 46% mai multe șanse să evite boli cronice majore și alte deficiențe fizice și mentale pe măsură ce îmbătrâneau.

Pe de altă parte, femeile care consumau mai multă proteină sub formă de surse de origine animală, cum ar fi carne de vită, lactate și ouă, aveau cu 6% mai puține șanse să-și mențină sănătatea, în parte din cauza colesterolului crescut. Pe ansamblu, erau totuși mai sănătoase decât femeile care consumau mai puțină proteină în total.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe