Newsflash
Știri

SCJU Bihor: corp metalic străin extras în 3 minute din mandibula unui pacient

de L. Budin - feb. 15 2024
SCJU Bihor: corp metalic străin extras în 3 minute din mandibula unui pacient

Procedura s-a realizat în timp record grație colaborării dintre compartimentul Chirurgie orală și maxilo-facială și compartimentul Radiologie intervențională.

Un pacient în vârstă de 33 de ani s-a prezentat la data de 3 ianuarie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, acuzând durere la nivelul mandibulei. În urma investigațiilor medicale, s-a stabilit că pacientul avea un corp străin metalic în peretele lateral al gâtului, la nivelul fosei infratemporale. Corpul străin era asemănător unei bucăți de sârmă de aproximativ 2 centimetri lungime și 0,30 milimetri în diametru, se arată pe pagina de Facebook a SCJU Bihor. Inițial s-a încercat extragerea corpului prin explorare clasică timp de mai multe ore, fără succes. Fiind înfipt în mușchi, într-o zonă greu accesibilă și cu o multitudine de elemente anatomice importante, corpul era greu de identificat, iar manevrele chirurgicale prezentau un risc sporit. 

S-a încercat în premieră asistarea imagistică a intervenției prin ghidaj fluoroscopic, intervenția fiind realizată în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională. 

Fluoroscopia reprezintă o expunere radiografică continuă, care permite vizualizarea în timp real a unei imagini dinamice”, a explicat dr. Sebastian Boancă, medic primar radiologie și imagistică medicală. 

Astfel, a fost posibilă ghidarea intraoperatorie în ceea ce privește localizarea corpului și manevrele efectuate cu ajutorul pensei chirurgicale. Echipa operatorie a putut să urmărească pe un ecran corpul străin și să se apropie de acesta din cel mai optim unghi pentru a-l extrage în condiții de siguranță.

Cu ajutorul procedurii imagistice, medicii au putut să realizeze intervenția în 3 minute, eliminând corpul străin din mandibula pacientului. Datorită acestei abordări pluridisciplinare, timpul operator a fost redus semnificativ, potențialele complicații au fost eliminate, iar timpul de recuperare pentru pacient a fost scurtat. După intervenție, pacientul a avut o evoluție favorabilă și a fost externat.

Intervenția a fost posibilă datorită colaborării dintre colectivul compartimentului de Chirurgie orală și maxilo-facială, a compartimentului de Radiologie intervențională și a Secției clinice ATI I. Echipa operatorie a fost compusă din dr. Alexandru Precup, medic specialist chirurgie orală și maxilo-facială, dr. Bogdan Bumbu, medic primar chirurgie dento-alveolară și dr. Sorin Tripe, medic primar chirurgie orală și maxilo-facială. Aceștia au fost asistați de către echipa de radiologie intervențională, compusă din dr. Dan Mihoc, dr. Sebastian Boancă, și dr. Călin Morgovan - medici primari radiologie și imagistică medicală. 

Intervenția s-a realizat în anestezie generală, pacientul fiind supravegheat de către dr. Călin Timar, medic specialist în cadrul Secției clinice ATI I.


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor – Oradea

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe