Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Speranţa de viaţă ar putea creşte până la 120 de ani, susţin cercetătorii

de L. Budin - aug. 1 2023
Speranţa de viaţă ar putea creşte până la 120 de ani, susţin cercetătorii

În viitor, din ce în ce mai mulţi oameni vor purta dispozitive portabile pentru a-şi monitoriza starea de sănătate, arată un cercetător la Universitatea Mälardalen din Suedia.

Se preconizează că speranța de viață a oamenilor va creşte până la 120 de ani peste câteva decenii datorită noilor tehnologii, precum inteligenţa artificială (IA) şi a cunoştinţelor dobândite în urma pandemiei de COVID-19, declară un cercetător suedez. 

Prognosticul nostru este o durată de viaţă între 100 şi 120 de ani în aproximativ 50 de ani, cel puţin în ţările dezvoltate”, a declarat pentru televiziunea suedeză (SVT) Ignat Kulkov, cercetător la Universitatea Mälardalen (MDU) din Suedia, citat de agențiile Xinhua și Agerpres.

Se estimează că persoanele vârstnice vor fi la fel de sănătoase ca cele de circa patruzeci de ani, în mare parte datorită progreselor tehnologice rapide, a explicat Kulkov, făcând referire la concluziile unui studiu efectuat alături de colegii săi de la universităţi din Finlanda, Franţa şi Regatul Unit şi publicat în jurnalul ştiinţific Futures.

Din ce în ce mai mulţi oameni vor purta dispozitive portabile pentru a-şi monitoriza starea de sănătate. Aceste dispozitive vor fi conectate cu medici şi spitale”, a spus Kulkov, adăugând că unii dintre aceşti senzori vor fi sub formă de implanturi.

Astfel de dispozitive vor permite medicilor să facă recomandări referitoare la modificări ale stilului de viaţă, într-un stadiu incipient, acest lucru având drept efect o stare de sănătate mai bună şi o durată de viaţă mai lungă, a spus el.

Progresele din alte domenii vor contribui, de asemenea, la o viaţă mai lungă, au concluzionat oamenii de ştiinţă.

Pandemia COVID-19 a dus la o mai bună cunoaştere a modului în care poate fi realizată o monitorizare mai eficientă a virusurilor, în timp ce IA este deja utilizată pentru diagnosticarea mai rapidă a afecţiunilor şi pentru a dezvolta noi tratamente, a precizat Kulkov.

Medicina personalizată, cu medicamente adaptate individual, se preconizează de asemenea că va contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate, a adăugat el.

Există, totuşi, şi noi provocări, a remarcat Kulkov.

Schimbările climatice vor avea cea mai mare influenţă asupra sistemelor noastre de sănătate şi asupra vieţilor noastre”, a avertizat el.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe