Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Spital anchetat în urma declaraţiilor medicilor

de Dr. Mariana MINEA - iun. 16 2023
Spital anchetat în urma declaraţiilor medicilor

O anchetă se desfășoară la Spitalul din Brighton, Marea Britanie, după ce doi chirurgi au semnalat poliţiei o serie de cazuri de deces și de vătămare gravă a pacienţilor.

Poliţia britanică investighează aproximativ 40 de cazuri de decese survenite în decurs de cinci ani la spitalul din Brighton, comitatul Sussex (Royal Sussex County Hospital), relatează The Guardian. Investigaţia a demarat în urma declaraţiilor primite de la doi medici chirurgi, foști angajaţi, după ce aceștia s-au adresat iniţial administraţiei spitalului, ulterior ei fiind demiși. 

Decesele au survenit între anii 2015 și 2020, după erori care ar fi avut loc în departamentele de chirurgie generală și neurochirurgie. Cei doi medici spun că administraţia spitalului nu a investigat respectivele cazuri și nu a învăţat din greșelile comise. Unul dintre ei, chirurgul Krishna Singh, a declarat că schimbările implementate cu scopul de-a aduce economii spitalului au generat condiţii teribil de nesigure, care au dus până la urmă la complicaţii și la decese. 

Singh consideră că administraţia spitalelor universitare din Sussex, care ţine de NHS, a promovat chirurgi insuficient de competenţi și a folosit medici „locum” insuficient de pregătiţi. Medicul a intentat proces administraţiei pentru concedierea sa, proces care a fost amânat din cauza investigaţiei. Conducerea spitalului a negat că medicul ar fi fost concediat din cauza declaraţiilor sale.

Teama de represalii

Al doilea medic care a informat poliţia a fost neurochirurgul consultant Mansoor Foroughi. Acesta a fost demis în decembrie 2021 după ce a transmis administraţiei un dosar de 70 de pagini în care ridica semne de întrebare cu privire la 19 decese și 23 de cazuri în care starea de sănătate a pacienţilor a fost grav afectată. Cel puţin două decese au urmat unor proceduri realizate de un chirurg care la scurt timp după intervenţii a fost diagnosticat cu boală Parkinson. Dosarul său atrăgea atenţia și asupra faptului că medicii care semnalau probleme legitime se găseau constant sub  ameninţarea represaliilor.

British Medical Association, organism profesional și sindicat al medicilor și studenţilor din Marea Britanie, a protestat faţă de tratamentul la care a fost supus 
medicul. Luna trecută, Comisia pentru Calitatea Îngrijirilor (Care Quality Commission), organism de reglementare a spitalelor din Marea Britanie, a solicitat NHS Sussex luarea unor măsuri rapide și extinse după ce a descoperit că personalul spitalelor funcţiona sub stresul presiunii de a lua decizii nesigure.
Reprezentanţii administraţiei și-au declarat cooperarea totală în cadrul investigaţiei și au evitat să facă alte comentarii. Ancheta este în curs de desfășurare.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe