Newsflash
OPINII

Statul eșuat

de Dr. Valentin PANTEA - sept. 8 2023
Statul eșuat

Tragediile petrecute în România, începând cu Colectiv și ajungând până la explozia din Crevedia, au ceva în comun: incapacitatea statului de a-și proteja cetăţenii, „domnia” corupţiei și numirile în funcție pe criterii politice.

Nu pot să nu văd ce se întâmplă în jurul meu și nu pot să uit: cazurile  Alexandra Măceşanu și Luiza Melencu, ucise cu bestialitate la Caracal în 2019 (sigur vă amintiţi dialogul  Alexandrei, care implora, plângând, ajutor la 112 și incapacitatea Poliţiei de a o salva); cazul Colectiv; cazul Alexandra Ivanov care decedează la 25 de ani în spital, cu o sarcină oprită în evoluţie, și care trimitea mesaje doctoriţei de gardă, prin care o implora să intervină pentru că nu mai rezistă; cazul nașterii pe trotuarul din curtea spitalului din Urziceni; cazul 2 Mai. 

Iar acum avem cinci oameni decedaţi în urma exploziei cisternelor cu GPL de la Crevedia. Aceasta, cu toate că, anterior, doi dintre cei care au murit – soţul și soţia – au sesizat autorităţile locale că în zonă sunt probleme, iar firma nu trebuia să mai aibă activitate (mă întreb câte astfel de întâmplări au mai fost și nu știm noi).

Ce au în comun toate aceste cazuri? INCOMPETENŢA AUTORITĂŢILOR de a lua măsuri pentru ca lucrurile să intre în normalitate, măsuri prin care să apere cetăţeanul onest! În toate cazurile avem cetăţeni onești care au sesizat autorităţile, au cerut ajutor și nu au primit sprijin. Iar prin absenţa intervenţiei legale a autorităţilor competente, cetăţenii au plătit cu viaţa. În toate aceste situaţii am văzut un sistem care nu funcţionează. Un sistem care are multe scăpări și care nu pune preţ pe viaţa și sănătatea cetăţeanului obișnuit. Un sistem care doar se face că lucrează. Mă întreb pentru ce mai plătim un astfel de sistem care nu ne ajută când avem nevoie, care nu intervine eficient când îl solicităm motivat să ne protejeze.

Corupţia face legea în România

Unde e problema? Pot să apară indivizi certaţi cu legea, cu comportamente anormale, care prin ceea ce fac pun în pericol alţi  cetăţeni, dar sistemul trebuie să fie suficient de eficient și prompt încât să oprească aceste persoane înainte de a face victime. Or, tocmai asta nu vedem acum! Ci vedem dezastre și victime tocmai pentru că sistemul nu reușește să-și facă datoria, nu reușește să-i oprească pe cei certaţi cu legea. 

Cine este de vină pentru acest sistem? Am să vă spun „secretul lui Polichinelle”: corupţia.  Nu-mi propun să analizez cine și cât a luat mită, dar în mod evident corupţia își face de cap în România, iar acum vedem rezultatele ei. O vorbă din bătrâni spune că „peștele de la cap se-mpute”. Atât timp cât vom avea numiri politice, și nu pe baza competenţei, atât timp cât autorităţile ascultă de doleanţele politicienilor, și nu de cerinţele legii, ne putem aștepta la alte catastrofe similare. Prin promovările politice ale unor iluștri incompetenţi, problema nu e dacă vor mai apărea astfel de catastrofe, ci când.
    
P.S: Să mă ierte liderul sindicatului Europol, dar scuza lui (în cazul accidentului din staţiunea 2 Mai – n.red.) este infantilă (aceea că baza de date cu asigurarea de accidente a autovehiculelor nu este actualizată). Sunt sigur că dacă aș fi fost eu în situaţia respectivă, fără asigurare de accidente, s-ar fi aplicat legea (tras pe dreapta și lăsat fără plăcuţe de înmatriculare). Evident, nu aș fi avut  decât să accept aplicarea legii (mi s-a aplicat legea pentru depășirea vitezei și nu am comentat), însă nu înţeleg de ce legea se aplică doar unora, de ce unii sunt deasupra legii. Asta ar fi trebuit să  explice Poliţia!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe