Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

A fost aprobată noua Strategie națională HIV/SIDA

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 30 noiembrie 2022, ora 11:12

După 15 ani, Guvernul României a aprobat, marți, 29 noiembrie, o nouă Strategie națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA.

Strategia națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2022–2030 a fost elaborată de experți din cadrul Ministerului Sănătății, organizații neguvernamentale, membrii Comitetului Național de Coordonare HIV/SIDA și Tuberculoză, precum şi de experți internaționali cu responsabilități în acest domeniu.

SIDA

Potrivit documentului, România asigură persoanelor infectate cu HIV sau diagnosticate cu SIDA, dar și celor din cadrul grupurilor vulnerabile cu risc crescut de infectare HIV, acces egal, necondiționat și continuu la servicii de prevenire, tratament, îngrijire medicală, precum și servicii sociale, fără discriminare.

Citește și: „Nu-ți feri privirea!”: campanie națională de informare cu privire la infecția HIV

Principalele obiective ale acestei strategii se referă la creșterea accesului grupurilor prioritare la servicii de prevenire HIV și a accesului tinerilor la cunoștințe despre HIV/SIDA, și la creșterea accesului la testare și diagnostic HIV a grupurilor prioritare, a gravidelor și a altor grupuri la risc.

Un alt obiectiv este asigurarea accesului universal, continuu, nediscriminatoriu și rapid al persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA la tratament și îngrijiri în vederea creșterii calității vieții în relația cu sănătatea și prevenirii transmiterii secundare a virusului HIV.

Ministerul Sănătății precizează, într-un comunicat, că prioritar pentru România cu privire la HIV/SIDA este menținerea profilului de țară cu incidență redusă a infecției.

Bugetul total necesar pentru implementarea Strategiei în următorii 3 ani este de peste 1,2 miliarde lei, buget care include și asigurarea tratamentului pentru persoanele cu HIV aflate în tratament. Ultima strategie aprobată în domeniu a fost cea aferentă perioadei 2004-2007.

„Indicatorii asumați prin acest ordin arată că nu lăsăm lucrurile la voia întâmplării, că infecția cu HIV este o prioritate de sănătate publică, că știm că dacă nu prevenim, dacă nu testăm la timp, vom avea costuri mari în sănătatea oamenilor și în tratamentul acestora. Însă ceea ce este cel mai important abia acum urmează, implementarea Strategiei. Este nevoie ca Guvernul și toate instituțiile nominalizate în acest document să-l citească periodic, să vadă ce este de facut, să aloce fonduri în acest sens, să se asigure că lucrurile se fac, să evalueze permanent rezultatele și să ajusteze ceea ce este de ajustat. Numai așa vom ajunge ca peste 7 ani să spunem că Strategia ne-a ajutat, că a produs o schimbare și România a avut rezultate în lupta cu HIV. Iar primul pas este bugetarea intervențiilor prevăzute în anul 2023, în bugetul fiecărei instituții responsabile”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Etichete: HIV/SIDA strategia nationala infectare HIV unopa

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC