Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Antidot pentru bolile cardiovasculare

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 3 iulie 2020

Un studiu genetic realizat pe maimuţe a testat eficienţa unei injecţii care poate să menţină un nivel scăzut al LDL colesterolului și al trigliceridelor pe tot parcursul vieţii, eliminând astfel riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, conform The New York Times.

blood-pressure-monitor-1749577 (1)

Cercetătorii de la Verve Therapeutics conduși de medicul Sekar Kathiresan au reușit să inactiveze două gene – PCSK9 (implicată în reglarea nivelurilor de LDL colesterol) și ANGPTL3 (implicată în reglarea nivelului trigliceridelor). Astfel, medicamentul care poate modula genele este format din două porţiuni de ARN – modulatorul genetic și o moleculă „ghid” care indică o anumită regiune a ADN-ului.

Molecula de ARN este protejată de mai multe sfere lipidice pentru a preveni degradarea în torentul sanguin, ajungând apoi la nivel hepatic. În momentul în care ajunge la ţintă acţionează prin ștergerea unei secvenţe și înlocuirea ei cu alta.

Sistemul s-a dovedit funcţional în cazul a 13 maimuţe, unde s-a observat că toate celulele hepatice au fost editate. Nivelul LDL colesterolului a scăzut cu 59% în două săptămâni și trigliceridele au fost reduse cu 64%.

Acest sistem necesită testare prin studii clinice ample, însă dacă se dovedește a fi eficient și sigur la subiecţi umani, bolile cardiovasculare pot fi eradicate, spun autorii cercetării.

 

Etichete: LDL colesterol genetică PCSK9 ANGPTL3

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.