Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

CNAS: A fost propusă plafonarea numărului de paturi contractate în spitalele private

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 18 iunie 2021, ora 16:27

Casa Naţională de Asigurări de Snătate a anunțat că a fost propusă plafonarea creșterii potențiale a numărului de paturi contractate de casele de asigurări cu spitalele private.

CNAS
Sursă imagine: Casa Națională de Asigurări de Sănătate // Facebook

„În contextul  introducerii  contribuției personale a pacienților care  optează pentru servicii medicale  în regim de spitalizare  acordate în unitățile sanitare private aflate în relație contractuală cu casele de asigurări, pentru a asigura accesul prioritar al pacienților la servicii de spitalizare în sistemul public, a fost propusă plafonarea  creșterii potențiale a numărului de paturi contractate  de casele de asigurări cu spitalele private”, se arată într-un comunicat al CNAS.

Potrivit sursei citate, numărul de paturi contractate în spitale private până la 31 decembrie 2022 nu poate creşte  mai mult de 10%  faţă de numărul de paturi deja contractate în privat, până la data de 31 decembrie 2020. 

O analiză realizată la nivel teritorial și national arată că procentul anual ce creștere a numărului de paturi contractate în spitale private a fost de aproximativ 5%,  rezultând astfel o medie de 10% pentru o perioadă de doi ani.

„Numărul de paturi contractate în spitalele private reprezintă  aproximativ 5%  din total, iar în urma aplicării acestei plafonări, la data de 31 decembrie 2022, nu poate depăși  aproximativ 5,5 % din totalul paturilor contractate la nivel național. Procentul de 10% nu reprezintă o țintă, ci o limitare a unei potențiale creșteri a numărului de paturi în spitalele private, care are rolul de a asigura accesul prioritar al pacienților la servicii de spitalizare fără  plata contribuției personale”, se mai arată în comunicat.

CNAS precizează că în absenţa acestei limitări nu se asigură o predictibilitate a numărului de paturi contractate în public şi privat, ceea ce ar putea conduce la distorsiuni importante in furnizarea şi acesul la servicii medicale.

„De asemenea, reglementarea contribuției personale va contribui la  crearea unui mediu competitiv în sistemul privat, corect şi transparent. Contribuția personală  este  o reglementare   introdusă în Legea 95/2006, în anul 2018 . De atunci, termenul  de aplicare a fost prorogat  în mai multe rânduri, până la data de 1 iulie 2021”, infromează sursa citată.

Contribuţia personală reprezintă diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat. La cerere, pacientul va primi  un cost estimativ  al serviciilor de spitalizare.

CNAS menționează că oferta va fi valabilă un număr de zile, astfel încât pacientul să poată solicita si obține şi alte oferte de la alte spitale, pentru a putea să opteze pentru pe cea care îl avantajează.

„Implementarea  treptată a contribuției personale  suportate de asigurăți în condițiile acordării serviciilor medicale în cadrul unor furnizori privați aflați în relație contractulă cu casele de asigurări de sănătate, este soluția cea mai bună  prin care ne asigurăm că pacienții nu vor fi afectați, ci va aduce beneficii celor care optează pentru accesarea serviciilor acordate în spitalele private,  oferindu-le predictibilitate asupra costurilor. Practic, scoatem la suprafață  costurile suportate de pacienți in spitalele private aflate în contract cu casele de asigurări și le oferim posibilitatea să aleagă unde vor să fie tratați, cunoscând care va fi valoarea contribuției personale pe care ar trebui să o suporte pentru a beneficia de internare într-un spital privat. După ce vom analiza efectele contribuției personale pentru serviciile în regim de spitalizare și vom corecta  eventualele disfuncționalități de aplicare, anul viitor vom putea extinde implementarea contribuției personale și  pentru unele servicii medicale acordate în regim ambulatoriu pentru specialități clinice și paraclinice, așa cum prevede Legea 95/2006”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Etichete: CNAS numarul de paturi spitale private

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.