Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: ce pericole apar în zilele cu căldură extremă

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 6 iulie 2022, ora 14:31

Medicul cardiolog explică ce legătură există între caniculă și mortalitatea prin boli cardiovasculare.

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu a postat pe o rețea socială o lucrare, publicată în 21 iunie 2022, care i-a adus aminte de perioadele foarte calde și foarte reci ale anului în care jurnaliștii aleargă la medici, punându-le aceeași întrebare: „Ce le recomandați bolnavilor de inimă să facă acum (respectiv când e ger/caniculă?”. 

canicula

„Ultima dată am răspuns cam așa: «Păi...când e frig le spunem să nu iasă din casă...iar când e cald le spunem...să nu iasă din casă. Așa încât nu ne mai întrebați, spuneți-le direct să nu iasă din casă...»”, a explicat medicul primar Cardiologie și Medicină Internă, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, pe o rețea socială.

El a tradus, pe scurt, câteva informații, pentru a surprinde esența lucrării:

„Căldura extremă a fost asociată cu aproximativ 5958 decese suplimentare rezultate din boli cardiovasculare în perioada de studiu. În analizele de subgrup, căldura extremă a fost asociată cu o creștere relativă mai mare a ratelor de mortalitate în rândul bărbaților în comparație cu femeile și adulților negri non-hispanici în comparație cu adulții albi non-hispanici. A existat o creștere absolută mai mare în rândul adulților în vârstă în comparație cu adulții nevârstnici decese suplimentare la 10 milioane de persoane pe lună).”

Concluziile trase de experții care au scris această lucrare: 

„Zilele cu căldură extremă au fost asociate cu rate mai mari ale mortalității cardiovasculare la adulți în Statele Unite ale Americii între 2008 și 2017. Această asociere a fost eterogenă în rândul subgrupurilor de vârstă, sex, rasă și etnie.” 

Un biolog de la Institutul „Cantacuzino” a susținut o prezentare în Canada 

Etichete: dr Gabriel Tatu-Chitoiu gabriel tatu-chitoiu inima cardiologie Cardiologie mortalitate boli cardiovasculare caldura extrema

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.