Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ghid nou de diagnostic și tratament în boala Lyme

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 9 aprilie 2021

Boala Lyme este o boală transmisibilă ce are ca agent etiologic o spirochetă, Borrelia burgdorferi, care se transmite prin mușcătura de căpușă. Supravegherea bolii Lyme reprezintă o prioritate la nivel european.

Recent, Societatea de Boli Infecţioase din America, Academia Americană de Neurologie și Colegiul American de Reumatologie au publicat o nouă versiune a ghidului de diagnostic și tratament ale bolii Lyme. În scop preventiv, este recomandată adoptarea măsurilor de protecţie personală prin aplicarea soluţiilor ce conţin dietiltoluamida, icaridina, etil-3-(Nn-butil-N-acetil) aminopropionat, p-Menthane-3,8-diol sau permetrina. În ceea ce privește diagnosticul, după înlăturarea promptă a căpușelor, cu ajutorul unor instrumente speciale, se recomandă analiza căpușei în vederea identificării speciei. Nu este însă recomandată testarea unei specii Ixodes pentru Borrelia burgdorferi. De asemenea, testarea pentru Borrelia burgdorferi a pacienţilor asimptomatici, care au fost expuși la specia Ixodes, nu este recomandată.

        Tratamentul profilactic cu antibiotice trebuie administrat numai adulţilor și copiilor, până la maximum 72 de ore de la mușcătură, dacă se asociază cu risc înalt, însă nu și în cazul mușcăturilor cu risc scăzut. Astfel, se recomandă administrarea unei doze unice de doxiciclină per os, în termen de 72 de ore de la înlăturarea căpușei, în cazul speciei Ixodes cu risc crescut. Se recomandă tratament antibiotic per os cu doxiciclină (timp de 10 zile), amoxicilină (timp de 14 zile) sau cefuroxim axetil (timp de 14 zile) în cazul pacienţilor cu eritem migrant.

 

 

 https://reference.medscape.com/viewarticle/948564

Etichete: boala Lyme ghid tratament

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.