Newsflash
Știri

Medicii avertizează: 75% dintre pacienții cu cancer pulmonar ajung târziu la medic

de Dorina Novac - nov. 3 2021
Medicii avertizează: 75% dintre pacienții cu cancer pulmonar ajung târziu la medic

Anual, circa 12.000 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar, iar trei sferturi dintre pacienți ajung la medic în stadii prea avansate pentru a putea fi salvați.

Cancerul pulmonar este cea mai letală afecțiune oncologică la nivel european, provocând mai multe decese anual decât cancerul de colon, de sân și de prostată combinate, potrivit unui comunicat de presă.

cancer pulmonar

Gradul său ridicat de mortalitate este asociat cu manifestarea târzie a simptomelor (tuse persistentă, infecții toracice etc.), când afecțiunea deja a progresat semnficativ. Rata de supraviețuire la 5 ani a pacienților în stadiu avansat de boală este de doar 4%.

„În comparație, atunci când este diagnosticat în stadiu incipient, cancerul pulmonar este curabil, rata de supraviețuire la 5 ani a pacienților ajungând la 75%. Screeningul reprezintă investigarea preventivă a sănătății plămânilor, cu scopul de a depista cancerul în faza precoce, când tratamentele pot avea rezultate mai bune și pot chiar vindeca boala, îmbunătățind calitatea vieții pacientului și reducând costurile medicale”, se arată în comunicat.

Screeningul pentru cancer pulmonar este indicat persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, fumatoăi activi sau celor care au renunțat la fumat în ultimii 15 ani.

„Cancerul pulmonar rămâne afecțiunea malignă cu cea mai ridicată rată de mortalitate, ca urmare a diagnosticării tardive. Investigarea imagistică preventivă a persoanelor cu risc în combinație cu renunțarea la fumat ar putea salva multe vieți, reducând incidența acestei boli. Este important ca pacienții să fie informați despre beneficiile screeningului pulmonar și, în urma consultului cu un medic specialist, să efectueze o investigație de computer tomograf (CT)”, a afirmat prof. univ. dr. Gheorghe Iana, director medical Medima Health.

Medicii radiologi Medima Health atrag atenția asupra importanței screeningului persoanelor cu risc, pentru depistarea timpurie a cancerului pulmonar și creșterea șanselor de vindecare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe