Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Primul Centru de Medicină a Stilului de Viață din România

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 25 ianuarie 2023, ora 14:35

MedLife lansează Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me, prima unitate medicală cu acest profil din România.

În urma acreditării, acesta va deveni unul dintre primele centre de Medicină a Stilului de Viață certificate la nivel european, potrivit reprezentanților MedLife.

Centru de Medicina a Stilului de Viata

„Activitatea Centrului de Medicină a Stilului de Viață asigură o abordare integrată a mai multor specialități medicale și non-medicale, cu impact direct asupra stilului de viață – nutriție, psihologie, somnologie, activitate fizică, adicții și mindfulness. Pacienții vor putea beneficia într-un circuit integrat de o evaluare completă a acestor parametri, de planuri de intervenție personalizate și de monitorizare”, se arată într-un comunicat.

Citește și: Asistentul digital Rayscape, parte a unui parteneriat cu MedLife

Centrul se adresează atât persoanelor sănătoase, în vederea îmbunătățirii stilului de viață, cât și persoanelor supraponderale, pacienților cu afecțiuni cronice sau persoanelor cu diverse alte patologii, precum boli cardiovasculare, sindromul intestinului iritabil, steatoză hepatică, prediabet, diabet, dislipidemii, tulburări endocrine, dermatită atopică sau psoriazis.

Echipa multidisciplinară este alcătuită din medici nutriționiști, medici de medicină sportivă și kinetoterapeuți, medici cu competențe în somnologie, gastroenterologi, cardiologi și specialiști în sănătate mintală.

Pregătirea acestora este susținută de aparatura și programele de ultimă generație disponibile în cadrul centrului.

„Pandemia ne-a demonstrat tuturor că un stil de viață sănătos poate funcționa ca un scut împotriva unor forme grave de boală. În acest sens, atât pacienții, cât și companiile pe care le avem în portofoliu au devenit tot mai interesați de soluții personalizate care contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Prin deschiderea primului Centru de Medicină a Stilului de Viață din România, MedLife încurajează prevenția și abordarea integrată și echilibrată a tuturor parametrilor ce țin de stilul de viață, în vederea menținerii sau îmbunătățirii stării de sănătate. Un stil de viață adecvat asigură nu numai calitatea vieții, ci se traduce și prin economii de timp și de costuri”, a declarat Mirela Dogaru, director comercial MedLife Group.

Circuitul pacientului în cadrul centrului

Parcursul pacientului începe cu evaluarea statusului nutrițional. Primul pas constă în măsurarea datelor antropometrice – greutate, înălțime, circumferință abdominală, indice masă corporală.

Evaluarea compoziției corpului prin bioimpedanță oferă informații despre masa grasă, masa musculară, țesutul adipos visceral. Calorimetria indirectă este cea care va măsura cu acuratețe rata metabolismului bazal.

Anamneza nutrițională, inclusiv ancheta alimentară, completează imaginea comportamentului alimentar al pacientului.

Pe baza acestor informații, coroborat cu parametrii biochimici și cu istoricul medical al pacientului, echipa multidisciplinară a Centrului de Medicină a Stilului de Viață va evalua, trata și monitoriza problemele de sănătate, conturând un plan de intervenție personalizat, aplicat pe mai multe paliere:

Intervenție nutrițională – se stabilește împreună cu pacientul ținta de cantitate (greutatea dorită) sau calitate (ameliorarea simptomatologiei) și se recomandă planuri alimentare calculate pe niveluri calorice și procente de macronutrienți/micronutrienți, adaptate patologiei și preferințelor pacientului.
Monitorizarea progresului are loc săptămânal, iar rezultatul constă în educația nutrițională corectă și schimbarea mentalității.

Somnologie – presupune evaluarea anamnestică a somnului optim, urmată de recomandări specifice de igienă a somnului. În cazul persoanelor cu tulburări de somn, se recomandă investigații polisomnografice, efectuate de medici cu competențe în somnologie. Tulburarile comportamentului alimentar care au ca sursă deficitul de somn vor fi analizate împreună cu pacientul.

Activitate fizică – se începe cu evaluarea anamnestică a gradului de antrenament și/sau sedentarism, în urma căreia se recomandă nivelul de activitate fizică necesar în funcție de vârstă și de patologiile asociate.
Se stabilește tipul de activitate fizică optim, frecvența și intensitatea potrivite, pacientul fiind direcționat în funcție de nevoile sale.

Evaluarea consumului de substanțe – după evaluarea adicțiilor (alcool, fumat, medicamente, droguri), pacientul este direcționat către centre de specialitate sau către specialiști în pneumologie, psihologie, psihiatrie etc.

Mindfulness – în strânsă legătură cu specialiștii în sănătate mintală, pacientul primește sfaturi pentru managementul stresului, pentru o gândire sănătoasă sau pentru construirea și menținerea unor relații sănătoase, în funcție de nevoile sale specifice.

„Bolile legate de stilul de viață sunt astăzi cauza principală de mortalitate și dizabilitate de pe planetă, iar Organizația Mondială a Sănătății apreciază că sunt sursa a circa 80% dintre decesele înregistrate în Europa. În România, prevalența obezității și supragreutății depășește 50%, deși în mediul științific se discută de mult despre recomandări pentru un stil de viață corect. Medicina stilului de viață presupune folosirea unor abordări terapeutice ce țin de stilul de viață - dietă echilibrată, activitate fizică regulată, calitatea somnului, gestionarea stresului și evitarea consumului de substanțe de risc - în scop de prevenție, tratament sau pentru remisia unor boli cronice. Evidențele științifice arată că acest cumul de factori, împreună cu un limbaj motivant și încurajator, contribuie la schimbarea mentalităților și la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Crearea parteneriatului medic - pacient prin care se construiește o nouă mentalitate ce permite adoptarea stilului de viață potrivit este cheia prin care reușim să creștem calitatea vieții”, a declarat dr. Anca Hâncu, coordonator al Centrului de Medicină a Stilului de Viață MedLife.

Etichete: medlife Centru de Medicina a Stilului de Viata bolile legate de stilul de viata

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC