Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Primul tratament sublingual în boala Parkinson

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 5 iunie 2020

FDA a aprobat utilizarea clorhidratului de apomorfină, cu administrare sublinguală, pentru episoadele acute de reapariţie sau agravare a simptomelor bolii Parkinson, anunţă Medscape.

Aproximativ 60% dintre pacienţii cu boală Parkinson prezintă astfel de episoade manifestate prin tremor, mișcări lente și rigiditate, care pot să apară în orice moment al zilei și afectează semnificativ calitatea vieţii.
Pe măsură ce boala evolu­ează, eficienţa tratamentului de menţinere cu levodopa/carbidopa scade și pacienţii necesită noi opţiuni terapeutice pentru tratarea manifestărilor motorii fluctuante.

Apomorfina reprezintă primul tratament sublingual indicat pentru tratarea acestor episoade, fiind o opţiune accesibilă ce poate fi administrată de până la cinci ori pe zi. Eficienţa sa a fost testată într-un studiu de fază trei publicat la finalul anului trecut în Lancet Neurology, care a arătat o îmbunătăţire semnificativă a manifestărilor motorii după 12 săptămâni de tratament, efectele pozitive fiind remarcate după 15 minute de la administrare.

Printre reacţiile adverse frecvent raportate se numără cele orofaringiene, greaţa, somnolenţa și ameţelile, fiind necesară monitorizarea atentă a pacienţilor pe termen lung. Este contraindicată asocierea acestui medicament cu inhibitorii serotoninergici la pacienţii care prezintă greaţă, din cauza riscului de hipotensiune arterială și lipotimie.

Etichete: Parkinson tratament apomorfina

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.