Newsflash
Știri

RASCI cere norme legale privind publicitatea suplimentelor alimentare

de L. Budin - iul. 21 2021
RASCI cere norme legale privind publicitatea suplimentelor alimentare

Asociația Română a Producătorilor de Medicamente fără Prescripție, Suplimente Alimentare și Dispozitive Medicale consideră că derapajele în publicitatea acestor produse vor fi eliminate odată cu publicarea normelor pentru noile reglementări.

Legea 56/2021, intrată în vigoare la începutul lunii aprilie a acestui an, își așteaptă în perioada imediat următoare normele de aplicare, alături de Ordonanța de Urgență a Guvernului 46/2021, care stabilește măsurile necesare pentru asigurarea aplicării directe a prevederilor Regulamentului (UE) 2017/745 privind dispozitivele medicale și care introduce inclusiv reglementări privind publicitatea acestor categorii de produse, se arată într-un comunicat.

suplimente-alimentare

În sprijinul autorităților

RASCI își arată disponibilitatea de a veni să vină în sprijinul autorităților, pentru urgentarea elaborării acestor norme, se arată în comunicat.

În lipsa unui cadru de reglementare unitar, din păcate, am putut identifica în cazul unor jucători din piață unele comunicări comerciale deficitare la nivelul suplimentelor alimentare, respectiv al dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală, cu impact direct asupra consumatorilor și potențiale efecte negative asupra stării de sănătate a acestora. Suntem încrezători însă că acestea se vor remedia rapid (...) În acest sens, RASCI și-a arătat deschiderea de a contribui cu experiența și know-how-ul membrilor săi, pentru a veni în sprijinul autorităților și pentru a urgenta elaborarea acestor norme de implementare”, a declarat Diana Mereu, director executiv RASCI.

Limitarea informațiilor înșelătoare

Automedicația controlată poate fi o soluție, în sensul în care pacientul apelează la un tratament indicat anterior de către medic pentru aceeași afecțiune sau pentru simptome similare.

Este evident că nu trebuie să mergem la medic pentru o simplă zgârietură sau pentru o simplă durere de cap, sau alte simptome minore, care ne pot supăra ocazional. Însă aceasta necesită o informare corectă în prealabil și o responsabilizare a pacientului cu privire la administrarea corectă a tratamentului, conform indicațiilor din prospect, respectiv cunoașterea momentului când este nevoie să consulte medicul. De aceea, este cu atât mai important că asistăm la adoptarea unor astfel de reglementări, care să contribuie la limitarea informațiilor greșite sau înșelătoare și care să protejeze pacientul”,a declarat dr. Daciana Toma, secretar al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Utilizare rațională

În cazul medicamentelor, publicitatea este permisă doar pentru OTC-uri, conform titlului XVIII – Medicamentul din Legea 95/2006, deținătorul unei autorizații de punere pe piață pentru un medicament care se eliberează fără prescripție medicală având obligația de a depune spre avizare la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) toate materialele publicitare destinate publicului larg și să le pună pe piață numai după obținerea vizei de publicitate eliberate de ANMDMR.

Dată fiind existența mai multor tipuri de dispozitive medicale, OUG 46/2021, stabilește că publicitatea este permisă doar pentru dispozitivele medicale care nu fac parte din categoria dispozitivelor medicale cu un grad de risc ridicat pentru sănătatea populației.

Conform noilor reglementări, și aceste poduse, ca și OTC-urile, sunt supuse aceluiași proces riguros de verificare și avizare a materialelor publicitare de către ANMDMR. Publicitatea trebuie să încurajeze utilizarea rațională a dispozitivului medical, prin prezentarea lui obiectivă și fără a-i exagera proprietățile și trebuie să conțină informații corecte, actualizate, verificabile și suficient de complete pentru a permite utilizatorului să înțeleagă modul de folosire a acestuia.

Publicitate supusă avizării

În ceea ce privește suplimentele alimentare, Legea 56/2021 aduce o serie de modificări ce vin în sprijinul sănătății și siguranței consumatorilor și pacienților români. Potrivit acesteia, în etichetarea, prezentarea şi în comunicările comerciale referitoare la suplimentele alimentare, adresate consumatorilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii, este interzisă atribuirea proprietăţilor de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau referirea la asemenea proprietăţi. De asemenea, este interzisă utilizarea afirmaţiilor directe sau care să sugereze faptul că alimentaţia variată şi echilibrată nu poate asigura cantităţi adecvate de substanţe nutritive. Materialele publicitare vor fi supuse avizării de către autoritatea competentă, respectiv Ministerul Sănătății.

Dacă în cazul medicamentelor OTC există reglementări clare privind publicitatea, în ceea ce privește suplimentele alimentare, pentru ca legea recent adoptată să fie aplicabilă, este nevoie de elaborarea în cel mai scurt timp a normelor de implementare. Nu este suficient să ne bazăm pe faptul că oamenii ar trebui să citească prospectul și eticheta produsului, și de aceea noi, farmaciștii, încercăm să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte și complete”, a declarat Răzvan Prisada, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România.

Automedicația în vremea pandemiei

Automedicația responsabilă, în definiția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), implică un utilizator informat, educat și responsabil, care are capacitatea de a face diferența între situațiile în care își poate gestiona singur starea de sănătate și cele în care trebuie să consulte un specialist, se mai arată în comunicat. Pe lângă utilizarea mai eficientă a resurselor medicale și eliberarea timpului pentru medici, care se pot concentra asupra cazurilor severe, automedicația responsabilă permite o mai mare responsabilizare a oamenilor, prin implicarea lor în propriul tratament. Toate acestea constituie avantaje majore într-un moment în care sistemele de sănătate la nivel global sunt nevoite să facă față provocărilor impuse de pandemia COVID-19, se arată în comunicat.

Înțelegem că sentimentul de îngrijorare generat de contextul pandemic a afectat deseori abordarea rațională și consumul responsabil de produse care se eliberează fără rețetă, cu atât mai mult în prezența unor mesaje de multe ori contradictorii, incomplete sau inexacte vehiculate în spațiul public. Eforturile noastre de informare și de educare a consumatorilor și pacienților cu privire la utilizarea corectă a produselor din categoriile pe care le reprezentăm s-au intensificat în această perioadă și ele vor continua și în viitor”  a declarat Răzvan Bosinceanu, președinte RASCI.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe