Newsflash
Știri

Sarcina după 40 de ani, risc mai mare de aneuploidii

de Dorina Novac - apr. 25 2022
Sarcina după 40 de ani, risc mai mare de aneuploidii

Media de vârstă a femeii gravide a crescut în ultimii zeci de ani. Acest fapt se explică prin utilizarea tot mai frecventă a tehnicilor de reproducere umană asistată, oferind șanse cuplurilor infertile, spune dr. Roxana Chirilă.

Roxana Chirilă, medic primar Obstetrică-Ginecologie, a menționat că sarcina la o vârstă mai mare de 40 ani comportă un risc mai mare de aneuploidii. Secundar acestora, riscul de avort spontan în primul trimestru de sarcină este mai mare.

Sarcina dupa 40

Potrivit medicului, din totalul aneuploidiilor, sindromul Down este cel mai frecvent întâlnit.

Citește și: Durata sarcinii alterează ADN-ul bebelușului

Majoritatea medicilor recomandă gravidelor de peste 40 ani testarea prenatală neinvazivă (ADN fetal din sângele matern), analiză care se efectuează, de regulă, între 10 și 24 săptămâni de sarcină.

„Deși este un test screening, acuratețea de detecție depășește 99% în ceea ce privește riscul calculat pentru sindromul Down. Dacă se constată un risc crescut pentru sindromul Down, gravida are opțiunea testării invazive prin biopsia de vilozități coriale sau amniocenteza, în vederea obținerii cariotipului produsului de concepție”, a spus, pentru Viața Medicală, dr. Roxana Chirilă.

dr-roxana-chirila medic ginecolog
Dr. Roxana Chirilă

Gravidele care nu doresc sau nu își permit testarea prenatală neinvazivă pot efectua screeningul combinat, acesta constând într-o ecografie morfologică de trimestrul I (între 11 săptămâni + 3 zile și 13 săptămâni +6 zile) și dublu testul, cu acuratețe de 90-95% pentru sindromul Down. O altă opțiune este testarea invazivă la cererea gravidei.

„Tot în trimestrul I se estimează și riscul de preeclampsie. Indiferent de riscul calculat, vârsta peste 40 ani constituie un factor de risc pentru aparitia preeclampsiei, astfel încât se recomandă inițierea profilaxiei cu aspirină, în doză de 150 mg pe zi, până la 36 săptămâni de sarcină. Nu puține sunt situațiile când se depistează anumite afecțiuni cronice, sarcina constituind un bun prilej pentru efectuarea investigațiilor. Diabetul preexistent sau hipertensiunea arterială preexistentă sunt mai frecvent diagnosticate după 40 ani. De asemenea, diabetul gestațional apare mai des”, a adăugat medicul ginecolog.

În cazurile în care sarcina survine în prezența unor patologii existente sau dacă acestea apar pe parcursul sarcinii, monitorizarea gravidei se realizeaza în echipă mixtă, multidisciplinară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe