Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Terapia cu risdiplam a AMS

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 9 aprilie 2021

Atrofia musculară spinală (AMS) este o afecţiune genetică rară caracterizată printr-un deficit al proteinei SMN (survival motor neuron), care determină în evoluţie distrugerea neuronilor motori și atrofie musculară, iar în formele severe – afectarea funcţiilor vitale ale organismului.

Există patru tipuri de AMS: I, II, III și IV. Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat recent primul tratament oral pentru pacienţii cu anumite tipuri de AMS. Risdiplam este o moleculă care modulează supravieţuirea neuronului motor 2 (SMN2), pentru a crește nivelul proteinei SMN, esenţială pentru funcţionarea neuronilor motori. Aprobarea se bazează pe rezultatele favorabile ale studiilor FIREFISH și SUNFISH, care au arătat un beneficiu clinic semnificativ în grupul pacienţilor care au primit risdiplam, comparativ cu progresia naturală a bolii. Cele mai frecvente reacţii adverse legate de tratament au fost febra, erupţiile cutanate, artralgiile, infecţiile tractului urinar și diareea.

 

https://www.medscape.com/viewarticle/948377

Etichete: atrofie musculară spinală tratament

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.