Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Studiu despre disfuncția erectilă la bărbații care lucrează în spațiu

de Florentina Ionescu - nov. 27 2023
Studiu despre disfuncția erectilă la bărbații care lucrează în spațiu

Misiunile pe termen lung în spațiul cosmic ar putea afecta viața sexuală a astronauților.

Un studiu recent a scos la iveală faptul că radiațiile cosmice galactice (GCR - galactic cosmic radiation) pot deteriora țesuturile din zona inghinală, iar problemele de acest gen este posibil să nu dispară, scrie www.theregister.com.

Astronauții de sex masculin care petrec perioade mai lungi de timp în spațiu ar putea suferi de disfuncție erectilă permanentă, arată o cercetare nouă. Este vorba despre un studiu cu fonduri de la NASA (Administrația Națională Aeronautică și Spațială din SUAs), realizat de cercetătorii de la  Florida State University (FSU) și cei de la Wake Forest University of Medicine. 

Rezultatele studiului au fost publicate miercuri, 22 noiembrie a.c., și sugerează că expunerea pe termen lung la hazardele din spațiul cosmic are efecte grave asupra țesuturilor din componența organelor sexuale masculine.

„În timpul misiunilor în spațiu, astronauții sunt expuși la niveluri foarte mari de radiații cosmice galactice și la microgravitație, factori care sunt asociați cu un risc crescut de stres oxidativ și de disfunție endotelială”, a scris echipa de cercetători în lucrarea publicată recent. 

Ambele probleme – stresul oxidativ și disfuncția endotelială – „sunt factori cauzatori în patogeneza disfuncției erectile, deși efectele zborurilor în spațiu asupra disfuncției erectille au fost neexplorate” până acum. 

Persoanele de la sol sunt, în mare parte, protejate de efectele GCR, deși chiar și noi, cei care nu ajungem niciodată în spațiul cosmic, suntem expuși la cantități mici de radiații care reușesc să pătrundă prin atmosfera Terrei. Astronauții sunt protejați de GCR, dar tot ajung să fie expuși la cantități mult mai mari de radiații cosmice, în comparație cu oamenii de pe Terra. 

GCR este o formă unică de radiații, alcătuită din anumite tipuri de protoni și ioni. Aceste radiații cosmice se răspândesc și pătrund prin țesuturile biologice în mod diferit în comparație cu radiațiile terestre, au mai notat cercetătorii. Ei au subliniat că GC „declanșează leziuni biologice unice, mult mai severe”. 

O formă de astfel de leziuni sau daune ale țesuturilor biologice este la endoteliul vascular, acel strat care alcătuiește căptușeala interioară a venelor, arterelor și capilarelor. Expunerea la GCR duce la „scăderi ale concentrațiilor de oxid nitric (o moleculă importantă în obținerea erecției) incidențe mai mari ale apoptozei (moartea celulelor) și la modificări morfologice, inclusiv la micșorarea celulelor (...)”. 

Toți acești factori afectează în mod negativ vasodilatația dependentă de endoteliu. Cu alte cuvinte, este mai greu pentru acești bărbați care lucrează în spațiul cosmic să obțină erecție. Mai multe detalii despre acest studiu găsiți pe www.theregister.com.


Notă autor:

Sursa foto: www.shutterstock.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe