Newsflash
ACTUALITATE LIFESTYLE Știri

Cum să nu luăm în greutate de Sărbători

de Florentina Ionescu - dec. 6 2023
Cum să nu luăm în greutate de Sărbători

Sezonul sărbătorilor de iarnă este caracterizat și prin mesele festive, delicioase și mai numeroase decât în alte perioade ale anului.

Aceste zile de sărbătoare par că încurajează supraalimentarea, comportamentul sedentar și consumul de alimente bogate în calorii, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Poate fi o perioadă dificilă dacă sunteți la dietă sau încercați să urmați o dietă sănătoasă. Împreună cu stresul care poate să apară în perioada Sărbătorilor de iarnă și cu alimentele bogate în calorii, devine foarte dificil să nu mâncați mai mult decât aveți nevoie. Apoi, după revenirea în ianuarie la rutina obișnuită, începeți să vă simțiți rău și vinovat pentru kilogramele în plus. 

„Mâncarea nu este doar energie și nutrienți. Este și o parte importantă din cultura sărbătorilor noastre și contribuie la bunăstarea socială, familială și emoțională. Nu este întotdeauna vorba doar despre nevoia de a mânca. Pentru unii oameni, doar a fi cu familia în timpul sărbătorilor este suficient pentru a-i determina să mănânce în exces”, afirmă psihoterapeutul Angela Nuțu. 

Amintiri legate de mesele îmbelșugate de Crăciun 

Tradițiile și obiceiurile, modelele culturale comune de sărbătoare ne influențează puternic modul de alimentație în perioada sărbătorilor de iarnă, spune specialista. Așa cum orice zi de naștere vine cu un tort, Paștele cu carnea de miel, la români Crăciunul are din plin carne de porc și cozonaci. Și chiar dacă în mod normal obișnuim să le evităm, este foarte dificil ca sărbătorile de iarnă să treacă fără ele, pentru că majoritatea dintre noi avem amintiri puternice din copilărie legate de mesele îmbelșugate de Crăciun, pentru care mamele și bunicile noastre se pregăteau cu multe zile înainte. 

Mesele de sărbători reunesc oamenii, îmbunătățesc starea de spirit, și pot avea multe alte efecte pozitive, dar numai dacă respectăm măsura potrivită atunci când mâncăm. Și deoarece acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut, iată câteva sfaturi utile care vă vor ajuta să rezistați tentației de a mânca în exces de sărbători: 

Nu săriți peste mese - săritul peste mese poate părea o modalitate bună de a reduce cantitatea de calorii pe care o consumi, dar este foarte probabil să ajungeți să mâncați mai mult. Încercați pe cât posibil să vă păstrați programul obișnuit de masă, chiar dacă programul activităților este diferit în perioada sărbătorilor. 

Urmăriți porțiile - am fost crescuți în ideea „mănâncă tot din farfurie!”. Dacă însă v-ați propus să nu vă îngrășați în perioada sărbătorilor, străduiți-vă să mâncați doar jumătate din cantitatea pe care o aveți în farfurie. 

Mâncați încet - sunteți unul dintre acei oameni care își umplu farfuriile cu atâtea bunătăți și le mănâncă de parcă ar fi un concurs? Este bine să știți că poate dura între 15 și 20 de minute până când creierul va transmite stomacului semnalul că este plin (senzația de sațietate) și că trebuie să încetați să mâncați. Și dacă nu sunteți atent, în această perioadă de timp puteți ajunge foarte ușor să mâncați peste măsură.

Faceți mișcare! Exercițiile fizice nu sunt bune doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru sănătatea mintală. Chiar și un antrenament scurt poate stimula organismul să producă endorfine - hormonii care vă dau o stare de bine. Asta vă va ajuta și să stați departe de mâncatul în exces. 

„Este important și să nu pui foarte multă presiune pe tine. Bucură-te de sărbători, în timp ce îți pui și limite serioase.  Este suficient să îți iei ca puncte de reper în care să dai frâu liber poftelor ziua de Crăciun și ziua de Revelion. Nu ai nevoie să iei în calcul toată perioada care se întinde între cele două zile de sărbătoare”, ne sfătuiește psihoterapeutul Angela Nuțu. 

Angela Nuțu este psihoterapeut și trainer România, vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză. Are experiență de peste 10 ani în domeniul comunicării și al instruirii adulților și de peste 15 ani în domeniul antreprenoriatului și al afacerilor. Membru fondator al Asociației Române de Coaching, formator acreditat ANC, trainer acreditat NLP și psihoterapeut. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/checking-weight-using-bathroom-scale-after-2084189410

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe