Newsflash
ACTUALITATE Știri

Suntem tot mai puţin preocupaţi de sănătate

de Cristina GHIOCA - iun. 30 2023
Suntem tot mai puţin preocupaţi  de sănătate

Mai puţin de jumătate dintre români consideră sănătatea o prioritate absolută, arată rezultatele celei de-a treia ediţii a Barometrului de Sănătate Publică. Diferenţa este semnificativă faţă de datele prezentate în 2021.

Autorităţile au prezentat recent rezultatele celei de-a treia ediţii a Barometrului de Sănătate Publică. Sondajul a fost realizat în perioada 1-26 iunie, la nivel naţional, prin intermediul unui chestionar telefonic. Potrivit datelor, doar 41,5% dintre respondenţi consideră sănătatea o prioritate absolută, comparativ cu 64,3% în 2021. În același timp, doar 27% dintre români afirmă că își pot aminti măsuri privind domeniul sănătăţii propuse de guvernele din ultimii ani. Dintre aceștia, aproximativ 58% își amintesc măsurile legate de gestionarea pandemiei și doar 9,2% de alte tipuri de campanii pentru sănătatea publică, programe de screening, de prevenire a anumitor boli etc.

Încredere crescută în medicii de familie

Atunci când vine vorba despre obţinerea informaţiilor medicale, cei mai mulţi dintre români (peste 70%) apelează la medicul de familie sau la specialist, iar între 25 și 30% la internet (site-uri generaliste sau oficiale, forumuri, reţele sociale). Tot medicul de familie se află pe primul loc în preferinţele românilor în situaţiile legate de vaccinare. Subiectul vaccinării este privit cu încredere de 55,6% dintre respondenţi, iar atunci când vor să se informeze despre vaccinare, peste 72% dintre români apelează la medicul de familie.

Cabinetul acestuia este, de altfel, și locul preferat pentru o eventuală imunizare indicat de peste 73% dintre respondenţi. La polul opus se află farmaciile, despre care 44% dintre persoane spun că nu ar trebui să ofere servicii de vaccinare. Chiar dacă proporţia celor care au încredere în vaccinuri este semnificativă, totuși 44% dintre respondenţi au puţină și foarte puţină încredere în ele.

Spitalele de stat și cele private, aproape la egalitate

După ce a cunoscut un avans extraordinar în timpul pandemiei de COVID-19, ca urmare a contextului epidemiologic generat, în prezent, telemedicina a început să piardă teren. Doar 17,5% dintre persoanele chestionate anul acesta spun că au beneficiat de consultaţii de tip telemedicină în ultimii doi ani, faţă de 39,5% în 2021.

Chiar dacă, în general, respondenţii tind să considere spitalele private ca fiind superioare celor de stat, atunci când sunt întrebaţi despre profesionalismul medicilor din cele două sisteme, ei consideră că acesta există în ambele medii. Cu toate acestea, atunci când este vorba de tratarea urgenţelor medicale, peste 53% dintre cei chestionaţi consideră că spitalele de stat sunt mai bune, în timp ce 43% le indică pe cele private.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe