Newsflash
ACTUALITATE Știri

SUUB încurajează vaccinarea anti-HPV

de Cristina GHIOCA - mar. 1 2024
SUUB încurajează vaccinarea anti-HPV

Spitalul Universitar de Urgență București demarează, începând de astăzi, 1 martie, o campanie de încurajare a vaccinării împotriva HPV.

Cu ocazia Lunii Mărțișorului și a Zilei Internaționale a Femeii, Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) a lansat campania „Alege să previi cancerul! Vaccinează-te Anti-HPV!". Prin intermediul ei, femeile cu vârste între 19 și 45 de ani se pot prezenta la spital cu bilet de trimitere de la medicul de familie în Ambulatoriul SUUB,  pentru a  fi consultate  de un medic ginecolog din cadrul spitalului. În urma consultului ele vor primi o rețetă pentru vaccinul împotriva HPV , compensat 50%).  

Pe baza rețetei, pacientele își vor putea procura vaccinul din farmacii, iar apoi  se vor putea prezenta cu el la cabinetul de vaccinare din Ambulatoriul SUUB, pentru a fi vaccinate. Procesul de vaccinare va fi ulterior consemnat în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV). „În luna martie am decis să venim în sprijinul acelora care vor să se vaccineze anti-HPV și să le oferim posibilitatea să fie consultate și vaccinate în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București. În această campanie sunt implicați atât medici ginecologi, cât și specialiști în dermatovenerologie și infecționiști”, a declarat prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, Managerul SUUB.

Vaccinare anti- HPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva leziunilor precanceroase de col uterin, împotriva cancerului de col uterin  și poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal, penial, a subliniat prof. dr. Monica Mihaela Cîrstoiu, șefa clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul SUUB. „Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin screening și vaccinare şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată corespunzător. Noi, medicii ginecologi am tratat cazuri  grave și foarte grave, am avut și paciente foarte tinere cu diagnostic cancer de col uterin cărora le-am salvat viața, însă foarte importantă este prevenția.”

România are cea mai mare incidență a Cancerului de Col Uterin din UE și cea mai mare mortalitate prin Cancerul de Col Uterin din UE. Zilnic, în țara noastră,  nouă femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și șase mor din cauza acestei afecțiuni. În perioada 2019-2023, la SUUB. au fost 371 cazuri de cancer de col diagnosticate, media de vârstă a pacientelor fiind de  53 ani. Cea mai tânără pacientă a avut 21 de ani. 10% dintre cazuri au fost cazuri terminale cu hemoragie excesivă pe cale vaginală, amenințătoare de viață, manageriate prin embolizare vasculară în scop hemostatic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe