Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tuberculoză: Peste 94.000 de persoane, evaluate în cadrul unui proiect de screening

de Magdalena Tănăsescu - dec. 6 2023
Tuberculoză: Peste 94.000 de persoane, evaluate în cadrul unui proiect de screening

Un proiect implementat în ultimii 5 ani de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a vizat screeningul pentru tuberculoză a 94.028 de persoane din 41 de judeţe ale țării.

Un număr de 84.503 persoane dintre cele 94.028 evaluate au provenit din zonele rurale ale României cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale, 6.794 persoane private de libertate sau în arest preventiv din sistemul naţional de penitenciare, 1.627 persoane fără adăpost din Bucureşti, 1.114 consumatori de droguri injectabile din Bucureşti.

„Inovaţia adusă de proiect constă în utilizarea inteligenţei artificiale pentru depistarea unui scor de risc privind tuberculoza, urmată de examinarea sputei prin testare genetică, ceea ce a permis atât identificarea rapidă a cazurilor de tuberculoză, cât şi depistarea cazurilor de tuberculoză rezistentă”, informează un comunicat, preluat de Agerpres

Proiectul a demonstrat o rată remarcabilă de detecţie a tuberculozei de peste 5 ori mai mare decât rata naţională raportată în cadrul Programului Naţional de Prevenire Supraveghere şi Control a tuberculozei (PNPSCT). Mai exact, rata de incidenţă identificată este de 250,83 cazuri la suta de mii de persoane. Incidenţa naţională oficială raportată de Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control a Tuberculozei, a fost: 57,1 în 2020, 39,7 în 2021, 46,1 în 2022, cifre raportate la suta de mii de locuitori, conform recomandărilor OMS.

Rata cea mai mare de incidenţă a fost înregistrată la populaţia fără adăpost, care este categoria cea mai afectată, cu o rată de incidenţă alarmantă de 1.113,76 la suta de mii de locuitori. Pe locul secund se situează incidenţa tuberculozei depistată în rândul persoanelor care utilizează droguri injectabile, cu o rată de depistare de 576,37 la suta de mii de locuitori. Evaluarea acestor categorii de persoane a fost realizată exclusiv pentru regiunea Bucureşti-Ilfov.

În ceea ce priveşte screening-ul TB din zonele rurale, s-a evidenţiat o rată de detecţie de trei ori mai mare decât incidenţa naţională, adică de 147,64 la suta de mii de locuitori.

Cel mai mare număr de cazuri a fost depistat în Regiunea Nord-Est, în vreme ce Regiunile Centru şi Vest au înregistrat cele mai puţine cazuri, similar de altfel cu rata de incidenţă a tuberculozei în cadrul PNPSCT.

Proiectul, realizat sub coordonarea Ministerului Sănătăţii, a fost cofinanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe