Newsflash
Știri

Un român din doi cu tulburări mintale e diagnosticat și tratat instituțional

de L. Budin - iun. 9 2023
Un român din doi cu tulburări mintale e diagnosticat și tratat instituțional

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie (ARRP) trage un semnal de alarmă legat de nevoia de reformă a sistemului, în cadrul Conferinței Naționale de Psihiatrie care se desfășoară la București.

Conferința Națională  de Psihiatrie se desfășoară în perioada 7-10 iunie la Hotelul Crowne Plaza din București, se arată într-un comunicat al ARRP.

În document se mai subliniază că, potrivit INSP,  în 2021 se înregistrau 232.000 de cazuri de tulburări mintale și de comportament, cărora în fiecare an li se adaugă circa 250.000 de cazuri noi.

Harta tulburărilor mintale și de comportament în România arată astfel:

  • anual, circa 30 de cazuri noi la mia de locuitori
  • 0,1 psihiatri la mia de locuitori
  • un pat la mia de locuitori
  • 0,38 centre de sanatate mintală la 100.000 de locuitori. 

Domeniul psihiatriei și al sănătății mintale a realizat, in ciuda contextului instituțional si legislativ din România, progrese remarcabile, ceea ce a condus la abordări terapeutice mai eficiente și la generarea unor servicii de calitate în beneficiul pacientului și al satisfacției noastre profesionale. Rolul medicului psihiatru este unul central în cadrul serviciilor de sănătate mintală.  Nevoile complexe de îngrijire necesita si prezența altor specialisti pentru a forma echipe multi- și interdisciplinare. Lipsa unei reforme în sănătatea mintală din România crește  povara deja existentă,  care este asociată tulburărilor psihiatrice. Stigmatizarea, inconsistența legislației, lipsa serviciilor integrate și resursele limitate alocate sănătății mintale sunt doar câteva dintre obstacolele cu care ne confruntăm în misiunea noastră de a oferi servicii complexe tuturor celor care au nevoie de ele”, a declarat președintele ARRP, dr. Ana Giurgiucă.

 

Sub media europeană

Persoanele care suferă de tulburări psihiatrice au nevoie de îngrijiri complexe, necesitând atât intervenția medicului psihiatru cât și a colaboratorilor săi din domenile conexe - prevenire, asistență medicală primară, servicii din spitalele generale, servicii comunitare, spitale de psihiatrie. În acest context, harta instituțională a României „este slab aspectată și cu mult sub media europeană/mondială”, se subliniază în comunicat. 

Tulburările psihiatrice au o incidență și prevalență crescute la nivel mondial. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană din opt trăiește cu o tulburare psihiatrică. Prevalența diferitelor afecțiuni din sfera sănătății mintale variază în funcție de sex și de vârstă, cele mai frecvente fiind tulburările anxioase și cele depresive.

Schizofrenia, tulburare psihiatrică majoră cu o prevalență de 0,5% în cadrul populației generale, reprezintă o preocupare esențială pentru sistemele de sănătate mintală, întrucât în fazele acute este cea mai dizabilitantă dintre toate bolile. Persoanele care suferă de schizofrenie sau de alte tulburări psihiatrice majore supraviețuiesc, în medie, cu 10-20 ani mai puțin față de populația generală, în special datorită unor comorbidități somatice care pot fi prevenite.

Pandemia COVID-19 a generat o criză globală de sănătate mintală, crescând nivelul de stres pe termen scurt și lung și, astfel, subminând sănătatea mintală a milioane de persoane. Conform estimărilor OMS, în primul an de pandemie s-a înregistrat o creștere cu peste 25% a tulburărilor anxioase și depresive, simultan cu scaderea  accesului la serviciile de sănătate mintală, fapt ce a dus la cresterea timpului pentru  obținerea tratamentului corespunzător pentru afecțiunile psihiatrice”, se mai arată în comunicat. 

 

Stigma și izolarea socială

Stigmatizarea omniprezentă în populația generală și în sectorul sanitar este o barieră majoră în calea accesului pacienților către îngrijiri și în calea îmbunătățirii serviciilor de sănătate mintală. Stigma poate duce la izolare socială, discriminare și încălcarea drepturilor omului în multiple contexte, având un impact negativ major asupra capacității unei persoane de a câștiga un venit, de a avea o locuință, de a avea acces la servicii sanitare de calitate, de a contribui în cadrul comunității și de a se recupera. 

Pentru combaterea stigmei, cel mai eficient tip de intervenție este contactul social, pentru îmbunătățirea cunoștințelor și atitudinilor legate de stigmatizare.

In cadrul Conferintei Nationale de Psihiatrie care se desfășoară la București, cu tema „Multidisciplinaritatea și continuitatea serviciilor de îngrijire în sănătatea mintală”, peste 800 de specialiști din țară și din străinătate au prezentat și subliniat rolul esențial și necesitatea dezvoltării serviciilor de psihiatrie comunitară, psihiatrie de legătură, psihogeriatrie, psihiatrie forensică și medicina adicțiilor. 

Ne-am bucurat de prezența unor pesonalități remarcabile din psihiatria internațională precum prof. dr. Norman Sartorius, prof. dr. Oyebode și  prof. dr. Sir Graham Thornicroft, care au abordat teme variate legate de multidisciplinaritate și de servicile de îngrijire în sănătatea mintală”, se mai precizează în document. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe