Newsflash
ACTUALITATE

Vaccinul anti-HPV, compensat și pentru băieţi

de Cristina GHIOCA - nov. 3 2023
Vaccinul anti-HPV,  compensat și pentru băieţi

Până la finalul anului, în România ar urma să intre în vigoare compensările integrale și parţiale pentru vaccinul împotriva HPV, a anunțat ministrul Sănătăţii, cu ocazia lansării „Acţiunea HPV” în România.

Organizaţia Europeană a Cancerului și-a extins în România reţeaua „Acţiunea HPV” pentru combaterea cancerului de col uterin. Iniţiativa vine în contextul în care datele organizaţiei arată că România rămâne în urma altor ţări europene în eforturile sale de a elimina cancerele cauzate de HPV. Unul dintre obiectivele acţiunii europene este obţinerea unei rate de vaccinare împotriva HPV de 90% la copiii cu vârsta între 11 și 18 ani inclusiv.

În acest context, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că până la finalul anului ar trebui să intre în vigoare compensările pentru vaccinul HPV: „Vaccinurile vor fi compensate integral pentru fetele și pentru băieţii între 11 și 18 ani. Pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani [va exista] o compensare de 50%. Sumele necesare vor fi transferate de la Ministerul Sănătăţii către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care decontează aceste vaccinuri”. 

Un alt obiectiv al iniţiativei „Acţiunea HPV” vizează promovarea unui program naţional de testare pentru cancerul de col uterin. Acesta urmărește atingerea unei rate de testare de 70% în rândul femeilor, până în anul 2030.

Educaţia populaţiei este esenţială

De asemenea, vor avea loc campanii de educaţie, cu scopul de a crește nivelul de cunoștinţe al populaţiei în ceea ce privește infecţiile cu HPV și importanţa prevenţiei prin vaccinare și screening.

 „Pentru a ne atinge obiectivele, trebuie să abordăm problema pe mai multe paliere, iar educaţia pentru sănătate rămâne primul și cel mai important palier. Trebuie să ne concentrăm eforturile asupra informării despre legătura dintre HPV și cancer”, a punctat conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial pe Sănătate.

La rândul său, dr. Carmen Ungurean (Institutul Naţional de Sănătate Publică) a arătat că, pentru a avea succes, iniţiativele de comunicare trebuie să fie coerente, consecvente, dar segmentate și aplicate nevoilor de informare a fiecărei categorii sociale. În acest context, ea a subliniat importanţa asistenţei medicale primare în asigurarea unei astfel de comunicări.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe