Newsflash
ACTUALITATE

Noua strategie de vaccinare a fost finalizată

de Cristina GHIOCA - aug. 11 2023
Noua strategie de vaccinare a fost finalizată

Strategia Naţională de Vaccinare până în 2030 se află, de săptămâna aceasta, în dezbatere publică. Printre altele, documentul încurajează vaccinarea pe parcursul întregii vieţi.

Ministerul Sănătăţii a publicat în dezbatere publică Strategia Naţională de Vaccinare până în 2030. Aceasta urmărește stimularea progresului către accesul universal la servicii de vaccinare. Totodată, este încurajată punerea în aplicare a vaccinării pe parcursul vieţii. 

Pentru ca acest lucru să poată fi realizat, potrivit notei de fundamentare a documentului, este necesară o extindere a abordărilor actuale în materie de imunizare, prin formularea unor programe specifice pentru: populaţii cu risc crescut pentru complicaţii asociate bolilor prevenibile prin vaccinare (femei însărcinate, copii, adolescenţi și adulţi cu boli cronice, persoane cu imunosupresie); persoane vulnerabile (migranţi, persoane cu mobilitate mare care schimbă frecvent domiciliul, locuitorii din mediul rural și din comunităţi defavorizate socio-economic, din comunităţi afectate de conflicte, dezastre și crize umanitare); lucrători din domeniul sănătăţii.

Ţinte urmărite

Prin implementarea strategiei de vaccinare, autorităţile își propun să obţină o acoperire vaccinală de peste 90% la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare; o acoperire vaccinală de 70% pentru vaccinarea de-a lungul vieţii la grupele la risc pentru bolile prevenibile prin vaccinare; creșterea cererii/acceptanţei pentru vaccinare a populaţiei, menţinerea statutului de ţară care a eliminat rubeola endemică; menţinerea statutului de ţară care a eliminat poliomielita; eliminarea și menţinerea eliminării rujeolei endemice; prevenirea infecţiei rubeolice congenitale/a sindromului rubeolic congenital. O atenţie deosebită este acordată și popularizării și creșterii încrederii în vaccinarea anti-HPV.

În prezent, Programul Naţional de Vaccinare asigură protecţia faţă de 14 boli infecţioase considerate priorităţi pentru sănătatea publică. Însă performanţele sale sunt moderate, cu acoperiri vaccinale situate sub ţintele recomandate de OMS, se mai amintește în nota de fundamentare a documentului. Potrivit datelor estimative, în anul 2022, acoperirea vaccinală pentru vaccinul BCG a fost optimă (peste 95%). În schimb, acoperirile vaccinale pentru patru doze de vaccin hepatitic B pediatric, pentru trei doze din vaccinurile DTPa, VPI, Hib și, respectiv, o doză de vaccin RRO se situează între 83,4% și 84,6% – sub ţinta de 95% stabilită de OMS.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe