Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ziua Europeană de Conștientizare a Migrenei: unul din din șapte români e afectat

de L. Budin - sept. 13 2023
Ziua Europeană de Conștientizare a Migrenei: unul din din șapte români e afectat

Asociația CREDU, în parteneriat cu Headache Society România, atrage atenția asupra acestei afecțiuni neurologice prea puțin diagnosticată și tratată în țara noastră, cu impact profund la nivel personal și social.

Ziua de Conștientizare a Migrenei - Migraine Awareness Day 2023 - este marcată anual, la nivel european, pe 12 septembrie, se arată într-un comunicat.

Migrena este o afecțiune dizabilitantă. Oamenii cu migrenă din țara noastră caută ani de zile un răspuns la durerea lor, ani de zile pentru a avea acces la un diagnostic și specialiști, ani de zile lipsiți de a-și trăi viața din plin. Dar cercetarea creierului a adus în ultimii ani clase noi de tratamente, unele dintre ele deja disponibile și în România (...). Nu există un remediu pentru migrenă, dar severitatea unui atac poate fi redusă și se pot lua măsuri pentru a preveni apariția durerilor de cap, iar persoanele care suferă de migrenă trebuie să știe acest lucru”, a declarat Oana Voicu, președinte Asociația Credu.

Este o afecțiune neurologică complexă, identificată la nivel mondial ca principala cauză a anilor trăiți cu dizabilitate la persoanele sub 50 de ani, principala cauză de dizabilitate la tinerele femeile și a doua cauză de dizabilitate în lume. 

Septembrie este o lună importantă pentru susținerea migrenei! Anul acesta am realizat numeroase traininguri pentru neurologi și medicii de familie, am abordat subiectul în discuțiile cu factorii de decizie politică și profesioniștii din domeniul sănătății, însă drumul pentru a depăși barierele în calea accesului la un diagnostic și tratament corect al migrenei nu este scurt”, a spus dr. Adina Roceanu, președinte Headache Society și medic primar neurolog specializat în migrenă la Spitalul Universitar de Urgență București.

Se estimează că 2,3 milioane de români adulți trăiesc cu migrene de severitate diferită (1 din 7 persoane). Migrena începe adesea la pubertate și afectează mai ales adulții în anii lor productivi, dar poate fi prezentă și la copii și persoane vârstnice, 

Am militat de-a lungul anilor la nivel național ca migrena să fie recunoscută și considerată în percepția generală drept o afecțiune neurologică. Până nu demult, și nu de puține ori, a fost considerată de familie si societate «un moft», dar migrena are impact substanțial în calitatea vieții pacienților”, a precizat dr. Florina Antochi, medic primar neurolog, Spitalul Universitar de Urgență București.

Diagnosticul de migrenă cronică schimbă aproape complet viața unei persoane, a povestit Daliana Bogioagă, 31 de ani, psiholog clinician și psihoterapeut în formare, pacient cu migrenă. 

Simți durere severă, izolare, disperare, depresie, anxietate, lipsă de speranță și tot ce mai vine la pachet cu o astfel de afecțiune dizabilitantă. Kitul de supraviețuire a făcut parte de multe ori din viața mea. Clarificarea diagnosticului a durat 10 ani, a fost nevoie să trec prin diverse stadii, diagnostice, teste și medici, iar după automonitorizare am înțeles cu ce mă confrunt și să învăț ce se poate gestiona. Familia a învățat odată cu mine despre existența acestei boli și despre manifestările și impactului ei. Pot vedea neputința, neliniștea și suferința cu care se confruntă și ei de fiecare dată. La primele crize au apărut goluri în viața de zi cu zi, la nivel social, care nu sunt ușor de dus la o vârstă tânără. Din perspectiva jobului, consider că tocmai această boală îmi oferă posibilitatea de a fi mult mai empatică și mai sensibilă la ceea ce se întâmplă în viața clienților mei, dându-mi încredere că sunt un psiholog mult mai bun”, a mai spus Daliana Bogioagă.

Gestionarea migrenei presupune în primul rând evitarea factorilor care favorizează apariția atacurilor. Factorii declanșatori pot fi alimentația sau mesele neregulate, oboseala, lipsa de somn, infecțiile intercurente, stresul, anumite contraceptive orale, dereglările hormonale, anumite forme de mișcare, schimbări meteorologice etc. Nu există un remediu pentru migrenă, dar severitatea unui atac poate fi redusă și se pot lua măsuri pentru a preveni apariția durerilor de cap.

Tratamentul acut implică medicamente nespecifice (antiinflamatoare nesteroidiene și antiemetice) sau medicamente specifice antimigrenoase, concepute pentru aceasta afectiune și eliberate pe bază de prescripție medicală, ca triptanii sau, mai nou, ditanii și gepanții. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe