Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ziua Mondială a Somnului, marcată la 15 martie - Focus pe alegerile sănătoase

de Florentina Ionescu - mar. 18 2024
Ziua Mondială a Somnului, marcată la 15 martie - Focus pe alegerile sănătoase

Vinerea trecută a fost marcată Ziua Mondială a Somnului printr-o conferință dedicată sănătății somnului și conștientizării tulburărilor asociate acestuia.

Conferința s-a intitulat „Alegeri sănătoase: Somnul” și a fost dedicată informării și educării privind importanța somnului pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Evenimentul face parte din inițiativa „Brain Awareness Week 2024” și are ca obiectiv atragerea atenției asupra beneficiilor unui somn sănătos și a problemelor legate de tulburările de somn, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Specialiști în domeniul medical și de sănătate au susținut prezentări în cadrul acestei conferințe, pentru a evidenția impactul somnului asupra sănătății și importanța conștientizării acestuia: despre sănătatea creierului, tulburările de somn, impactul tehnologiei moderne asupra somnului și tehnici de îmbunătățire a calității somnului. 

Consecințe grave asupra sănătății fizice 

Impactul unui somn de calitate asupra sănătății noastre mentale și fizice este semnificativ. Lipsa somnului poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre fizice, inclusiv reducerea capacității cognitive, scăderea imunității și creșterea riscului de afecțiuni precum hipertensiunea arterială, bolile de inimă și diabetul. 

De asemenea, cercetările au evidențiat impactul negativ al unui somn prost asupra sănătății mintale și a stării noastre de bine. Un somn insuficient poate duce la dificultăți în gestionarea emoțiilor, controlul impulsurilor și menținerea unei perspective pozitive, contribuind la creșterea nivelului de anxietate și la apariția sau agravarea simptomelor depresiei. 

Somnul constituie o componentă esențială a bunăstării noastre, contribuind la menținerea unei vieți echilibrate și fericite. Cu toate că nevoile individuale de somn pot varia, specialiștii recomandă în mod obișnuit un interval de 7-9 ore de somn pe noapte pentru adulți, 11-13 ore pentru copii între 3-5 ani, 9-12 ore pentru școlari și 8-10 ore pentru adolescenți. 

„Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului nostru și pentru funcționarea optimă a acestuia. Este important să acordăm atenție regulilor de igienă a somnului și să căutăm soluții pentru a îmbunătăți calitatea somnului nostru”, a declarat dr. Cristina Panea, medic neurolog la Spitalul Universitar de Urgență Elias. 

Dr. Mihai Bran

Medicul psihiatru Mihai Bran, cofondator al platformei digitale de sănătate și wellbeing, Hilio, a subliniat motivul pentru care astfel de evenimente sunt esențiale: 

„Evenimentele precum acesta sunt o oportunitate deosebită de a educa comunitățile despre importanța somnului pentru sănătatea noastră și pentru a promova practici sănătoase de somn.” 

Cristina Vlădău, manager proiect la Asociația Credu, a adăugat: 

„Un somn sănătos este un pilon fundamental al sănătății noastre generale. Este important să conștientizăm nevoia de somn în diverse afecțiuni și să înțelegem impactul pe care somnul de calitate îl poate avea asupra sănătății noastre.” 

În calitate de președinte al Asociației Credu și profesor universitar la Universitatea din București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), Oana Voicu spune că a văzut impactul profund pe care îl poate avea educația timpurie în sănătate. 

„Gestionarea sănătății noastre începe cu gestiunea somnului, iar este crucial ca această învățare să înceapă de la o vârstă fragedă. Copiii trebuie să fie învățați să își asculte corpul, să recunoască semnele de oboseală și să își prioritizeze odihna pentru a-și menține sănătatea pe termen lung. La Asociația Credu, dezvoltăm povestiri și lecții educative pentru a îndruma și educa atât pe cei mici, cât și pe adulți despre importanța unui somn odihnitor și a unei vieți sănătoase. Educația face parte din Programul Național de Educație în Sănătate Alegeri Sănătoase, proiect pentru copii de 5-11 ani numit Detectivii Sănătății, dezvoltat de Asociația Credu”, consideră Oana Voicu, președintele asociației și cadru asociat la FJSC, unde predă cursul de „Comunicare pentrusănătate”. Lecția integrală poate fi găsită pe credu.ro. 

În lumina acestor aspecte, asociația menționată încurajează o mai mare conștientizare și educație cu privire la importanța somnului și la modalitățile de îmbunătățire a calității acestuia. Eforturile tuturor trebuie să vizeze promovarea unor practici sănătoase de somn și să susțină adoptarea unui stil de viață echilibrat, care să includă prioritizarea odihnei. 

Reamintim că în 2024, ediţia cu numărul 17 a Zilei Mondiale a Somnului, promovată de Societatea Mondială a Somnului, a fost marcată la 15 martie. În 2025, Ziua Mondială a Somnului va fi marcată la 14 martie. 


Notă autor:

Sursa foto principală: imagine generată cu AI, 18 martie, 3:02 PM.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe