Newsflash
ACTUALITATE Știri

În România se înregistrează un deces prin infarct cerebral sau infarct de miocard la fiecare 10 minute

de Magdalena Tănăsescu - oct. 30 2023
În România se înregistrează un deces prin infarct cerebral sau infarct de miocard la fiecare 10 minute

Accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate în România, unde se înregistrează un deces prin infarct cerebral sau infarct de miocard la fiecare 10 minute.

Potrivit unei postări pe Facebook, există două tipuri majore de accidente vasculare cerebrale: accidentele vasculare cerebrale ischemice și accidentele vasculare cerebrale hemoragice, care sunt cauzate de o scurgere de sânge în țesutul cerebral. 

 

„Statisticile arată că unul din patru oameni din întreaga lume va face un accident vascular cerebral pe parcursul vieții, iar 80-90% din aceștia ar putea fi salvați prin prevenție. Pentru a preveni AVC-ul este vital să cunoaștem factorii de risc, factori multipli care pot fi sau nu modificați prin tratament și schimbarea modului de viața. Printre factorii care pot fi modificați se numără: tensiunea arterială mare; diabetul zaharat netratat; nivelul sanguin crescut al colesterolului sau fumatul de țigarete”, se menționează în postarea citată. 

 

Diabetul zaharat crește de 10 ori riscul de AVC, iar asocierea cu HTA multiplică riscul de 19 ori. De asemenea, fumatul dublează riscul cardiovascular în comparație cu pacienții nefumători.

 

„Riscul de a avea un AVC se dublează cu fiecare 10 ani începând cu vârsta de 55 de ani, bărbații fiind mult mai susceptibili decât femeile în dezvoltarea aterosclerozei și în producerea accidentelor vasculare cerebrale”, se mai spune în postarea prilejuită de marcarea marcarea Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral (AVC), pe 29 octombrie. 

 

Exercițiul fizic joacă un rol important în prevenție, 30 de minute de mișcare pe zi timp de 5 zile pe săptămână sunt suficiente pentru a preveni un accident vascular cerebral.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe