Newsflash

Întrebări și răspunsuri despre SMT

de Dr. Monica Papaianu - iun. 14 2024
Întrebări și răspunsuri despre SMT

Vă prezentăm tehnica SMT în întrebări și răspunsuri, așa cum este ea expusă pacienţilor în fișa de informare și în consultaţia de includere în protocolul SMT, în cadrul Centrului Integrat de Terapia Durerii NORD.

Ce este SMT? În ce constă această tehnică?

        Stimularea magnetică transcraniană (SMT) constă în aplicarea unui câmp magnetic format din impulsuri magnetice de scurtă durată, direcţionate către scoarţa cerebrală, pentru a stimula diferite reţele neuronale. O bobină poziţionată pe capul pacientului, prin care trece curent de o anumită intensitate, produce câmp magnetic repetitiv orientat către zona de interogare. În funcţie de patologie și de protocolul ales, zona stimulată poate fi diferită. Impulsurile magnetice se transformă în impulsuri electrice, depolarizând axonii și stimulând sau inhibând reţelele neuronale la nivelul sistemului nervos. Tratamentul este utilizat, în principal, în terapia durerii, psihiatrie, neurologie, reabilitare funcţională, cercetare neurofiziologică, dar și în alte domenii medicale.

Cui se adresează procedura? 

        În Centrul Integrat de Tratament al Durerii (CITD), procedura SMT este disponibilă pentru situaţii în care tratamentele convenţionale asociate au fost epuizate sau nu mai dau rezultatele cerute:

  • dureri cronice neuropate, rezistente la tratamentele convenţionale, 
  • dureri cronice rebele de tip algodistrofie și fibromialgie, 
  • dureri cronice postoperatorii, după intervenţii de tip hernie discală, 
  • lombo-radiculalgii postoperatorii,
  • migrene, cefalee,
  • în caz general, pentru sindroame de durere cronică prin hipersensibilizare centrală.

      Tehnica este complementară tratamentului deja prescris de medicul specialist în Terapia Durerii și își dovedește eficacitatea prin controlarea nivelului durerilor cronice de fond, dar și al crizelor dureroase. Anumiţi factori pot interfera cu ședinţele SMT, motiv pentru care pacientul trebuie să informeze medicul în legătură cu consumul excesiv de cafea, alcool, droguri sau cu administrarea de medicamente. Aceste substanţe pot modifica nivelul de excitabilitate și sensibilitate corticală.

Care sunt premisele tehnicii SMT? 

        După ce aţi beneficiat de o consultaţie în Terapia Durerii, medicul poate să văîndrume către specialistul SMT. Acesta va propune o primă consultaţie de includere în Protocolul SMT. Este necesară și  realizarea unui IRM cerebral (sau o tomografie cerebrală, dacă există contraindicaţii pentru IRM), pentru a investiga posibilele contraindicaţii ale SMT.

Contraindicaţii pentru această tehnică

        Există contraindicaţii absolute, cum ar fi: prezenţa particulelor metalice în creier sau scalp, implantul cohlear sau valva de derivaţie a lichidului cefalorahidian, antecedente de convulsii sau crize de epilepsie, vârsta mai mică de 18 ani sau graviditatea. De asemenea, există și contraindicaţii relative, care fac obiectul unei discuţii cu medicul specialist SMT, urmând ca o decizie să fie luată împreună cu pacientul sau, după caz, în reuniune multidisciplinară, împreună cu alţi medici specialiști. Contraindicaţiile relative sunt: pierderi de conștienţă sau sincope grave, traumatisme craniene sau afecţiuni grave neurologice ori psihiatrice, afecţiuni gravecardiologice sau respiratorii, intervenţii chirurgicale la nivelul creierului sau măduvei spinării.

Cum se desfășoară ședinţa? 

        Ședinţa începe prin măsurarea Potenţialului Evocat Motor (PEM), când se înregistreazăactivitatea mușchilor cu ajutorul electrozilor conectaţi la nivelul încheieturii mâinii. Prin activarea bobinei, câmpul magnetic generat va permite iniţierea unui răspuns de tip mișcarea încheieturii mâinii. Locul stimulării va reprezenta punctul de referinţă pentru ședinţele următoare.

Riscurile asociate tehnicii

        Riscul de a declanșa o criză convulsivă este extrem de scăzut (atunci când nu există antecedente de boală epileptică). După primele ședinţe, este posibil ca pacientul să simtă o oboseală trecătoare, iar în cazuri rare, se pot instala mici dureri de cap ce pot fi evitate dacă pacientul se hidratează bine înainte și după SMT. Totodată, pentru a înlătura oboseala și durerile de cap, trebuieprevăzut un timp de odihnă după parcurgerea fiecărei ședinţe. Pe parcursul procedurii SMT, dacă zgomotul bobinei deranjează, se poate purta o protecţie auditivă. Se recomandă ca pacientul să nu conducă imediat postprocedură, mai ales după primele ședinţe SMT.

Ce frecvenţă au ședinţele? 

În funcţie de patologia și de durerea pacientului, protocolul este diferit de la o persoană la alta. În general, în prima secvenţă a protocolului, ședinţele sunt zilnice, timp de 4- 5 zile, și durează în medie 45 de minute. În partea a doua a protocolului, ședinţele se distanţează la o săptămână. După zece ședinţe, în funcţie de pacient și de evoluţia durerilor sale, se poate propune SMT pentru menţinerea efectului benefic dobândit, în funcţie de situaţia și de nevoia fiecărui pacient (mărind intervalul de timp între ședinţe).

Care este obiectivul tehnicii? 

        Conform studiilor de specialitate, 75-80% dintre pacienţi sunt receptivi la această tehnică, cu diferite grade de ameliorare. Obiectivul tehnicii SMT, personalizat, este în general acela de a permite:

  • reducerea semnificativă a durerii (de apoximativ 40-50%), determinată cu ajutorul grilelor deevaluare a durerii cronice; 
  • îmbunătăţirea calităţii somnului;
  • reducerea consumului de medicamente; 
  • îmbunătăţirea calităţii vieţii;
  • reluarea unei activităţi fizice regulate și/sau a activităţii profesionale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe