Newsflash
Internaționale

A intrat în vigoare ICD-11, noua clasificare a bolilor

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 18 2022
A intrat în vigoare ICD-11, noua clasificare a bolilor

Aprobată în 2019, noua revizuire a Clasificării Internaţionale a Bolilor a intrat în vigoare săptămâna trecută, anunţă OMS.

shutterstock_1271457595Clasificarea Internaţională a Bolilor(ICD) permite personalului medical să comunice în același limbaj. În această clasificare sunt incluse 17.000 de coduri unice pentru leziuni, boli și cauze de deces și peste 120.000 de termeni care pot fi codificaţi. Utilizând combinaţiile de coduri, peste 1,6 milioane de situaţii clinice pot fi acum codificate.

Comparativ cu ediţiile anterioare, ICD-11 este complet digitalizată și ușor de utilizat, cuprinzând date culese din 90 de ţări. „ICD a fost indispensabilă pentru a răspunde la pandemia de COVID-19, utilizând date standardizate, și continuă să fie crucială pentru a evalua progresul privind acoperirea vaccinală universală.

Sperăm ca toate ţările să profite de noile caracteristici ale ICD-11”, a spus dr. Samira Asma, asistenta directorului general al Diviziei de Date, Analize și Evaluarea Impactului a OMS.

În plus, ICD-11 îmbunătăţește claritatea termenilor pentru publicul general și facilitează codificarea unor detalii importante, precum răspândirea unui tip de cancer sau localizarea precisă și tipul unei fracturi.

De asemenea, include, printre altele, recomandări de diagnostic actualizate pentru bolile mintale și documente digitale pentru certificatele COVID-19.

Citiți și: Paracetamolul poate agrava hipertensiunea arterială


Notă autor:

https://www.who.int/news/item/11-02-2022-who-s-new-international-classification-of-diseases-(icd-11)-comes-into-effect

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe