Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Studiu Ipsos: Percepția oamenilor despre o posibilă nouă pandemie [infografic]

de Florentina Ionescu - mar. 12 2024
Studiu Ipsos: Percepția oamenilor despre o posibilă nouă pandemie [infografic]

Exact acum patru ani, Organizația Mondială a Sănătății a declarat public pandemia de COVID-19.

S-a raportat că peste 7 milioane de persoane au murit din cauza bolii cauzate de virusul SARS-CoV-2 până la data de 25 februarie 2024, potrivit cifrelor oficiale de la OMS, scriu cei de la Statista.com

Cu toate acestea, cifrele raportate sunt de obicei subestimate, ceea ce înseamnă că numărul deceselor cauzate de COVID-19 este probabil mult mai mare, în special când se ține cont de factori cum ar fi decesele care nu au fost atribuite bolii COVID-19 dacă persoana nu a fost testată și decesele cauzate indirect de faptul că sistemele de sănătate din diverse țări au fost suprasolicitate în pandemie. 

Infograficul de mai jos, realizat de Statista.com, analizează percepțiile publicului cu privire la riscul ca o nouă pandemie să ia naștere, drept rezultat al unui virus nou. Realizat de Ipsos între 30 octombrie și 3 noiembrie, sondajul de opinie a scos la iveală faptul că respondenții catre trăiesc în Malaezia, Turcia și Indonezia au fost printre cei care au spus că va fi o altă pandemie care ne va afecta la nivel global. 

La polul opus, respondenții din mai multe țări europene au fost mai puțin dispuși să fie de acord cu această afirmație (că va urma o nouă pandemie), doar 4 persoane din 10 din Germania, Franța și Marea Britanie au spus că există probabilitatea ca o nouă pandemie să ia naștere în următorii ani. Dintre cele 34 de țări de unde sunt respondenții, în medie 48% dintre aceștia au spus că se așteaptă să mai fie o nouă pandemie. 

Sursa foto: https://www.statista.com/chart/31887/is-it-likely-that-there-will-be-a-new-global-pandemic/

Pentru a crește gradul de pregătire pentru o posibilă nouă pandemie, guvernele și societățile științificedin întreaga lume și-au extins acum aria de cercetare în direcția unor familii mai mari de virusuri, înțelegând astfel faptul că este foarte posibil ca în viitor să apară o nouă boală (de natură virală). Totuși, nu se știe cum va arăta această boală ipotetică pe care oamenii de știință o numesc „Boala X”, termen creat de OMS în anul 2018 pentru a descrie un patogen necunoscut care ar putea apărea și care ar avea potențialul să devină endemic sau pandemic. 


Notă autor:

Foto principală: imagine generată cu ajutorul inteligenței artificiale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe