Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Folosirea molnupiravir la unii pacienți cu COVID coincide cu mutații ale SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - sept. 27 2023
Folosirea molnupiravir la unii pacienți cu COVID coincide cu mutații ale SARS-CoV-2

Potrivit oamenilor de știință, unele mutații ale virusului care cauzează COVID sunt asociate cu acei pacienți la care s-a administrat medicamentul antiviral molnupiravir.

Folosirea medicamentului molnupiravir pentru a trata pacienții cu COVID-19 aflați la risc coincide cu mutații ale virusului SARS-CoV-2, afirmă oamenii de știință, potrivit Euronews.com

Acest medicament antiviral este folosit pentru a trata infecțiile COVID-19, iar utilizarea lui a fost asociată cu mutațiile coronavirusului SARS-CoV-2, despre care cercetătorii suspectează că au fost transmise la alte persoane. 

Oamenii de știință, potrivit sursei citate, au cartografiat mutațiile suferite de virusul responsabil de apariția bolii COVID-19 în timp, pentru a vedea cum și când a evoluat virusul. Ei au observat „evenimente mutaționale” neobișnuite, care au fost asociate cu acei pacienți care au luat medicamentul molnupiravir. 

Acesta a fost unul dintre primele antivirale care au devenit disponibile pentru tratamentul COVID-19 în pandemie și funcționează prin faptul că induce mutații în genomul virusului SARS-CoV-2, ceea de împiedică virusul să se multiplice, reducând astfel încărcătura virală. 

Baze de date folosite 

Cercetătorii de la Francis Crick Institute din Marea Britanie, de la Universitatea Cambridge, de la Imperial College London, de la Universitatea din Liverpool, Universitatea din Cape Town, și de la UK Health Security Agency au analizat informații din bazele de date globale referitoare la secvențierea virusului SARS-CoV-2. Ei au analizat astfel un „arbore genealogic” format din 15 milioane de secvențieri. 

Acest lucru i-a ajutat să urmărească evoluția virusului și să își dea seama cu precizie când au avut loc mutațiile. Cercetătorii au mai spus că, deși virusurile au mutații mai tot timpul, ei au reușit să identifice „evenimente mutaționale” care au fost diferite de patternuile normale ale mutației. Aceste evenimente mutaționale au fost „puternic” asociate cu indivizii care au luat molnupiravir. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe