Newsflash
ACTUALITATE Știri

Recomandări pentru minivacanța de 1 decembrie, de la dr. Mihai Craiu

de Florentina Ionescu - nov. 30 2023
Recomandări pentru minivacanța de 1 decembrie, de la dr. Mihai Craiu

În acest sezon, copiii pot „oferi„ cu multă generozitate un virus celor dragi, alături de care stau în casă sau la care merg în vizită, atrage atenția medicul Mihai Craiu.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu- Rusescu” (INSMC) din București, vine cu o serie de informații pentru părinți, în contextul minivacanței de 1 Decembrie. 

El a postat pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, pe care o administrează, informații referitoare la riscul de răspândire a unor virusuri de la cei mici la adulți. 

„A nins. În mai multe zone din țară. Iar în altele a bătut tare vântul și s-a răcit semnificativ. Deci vor începe să circule mult mai energic virusurile respiratorii în comunitate. Gripă, VSR (virusul sincițial respirator – n.red.), SARS-CoV-2 și altele. Pentru că ne apropiem de o perioadă cu minivacanță, ar trebui să știm că aceste virusuri au incubație foarte scurtă. Chiar și SARS-CoV-2, în ultimele sale variante, a ajuns pe la 3 zile. Adică vineri ai stat în aceeași cameră (riscul este mai mare în camere neventilate și aglomerate) cu un bolnav și luni deja ai semne de boală”, a scris conf. dr. Mihai Craiu pe rețeaua socială, postând și un link cu informații extrem de utile, de la CDC din SUA (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor). 

Copiii prezentați la Urgențe în INSMC au început să aibă teste pozitive de gripă, a subliniat doctorul Craiu: 

„Iar VSR și COVID-19 am tot diagnosticat în ultima lună... Mult mai multe cazuri decât în Septembrie-Octombrie 2023. Mulți copii care au fost diagnosticați recent cu dublă sau triplă coinfecție virală nu sunt mult mai bolnavi decât cei infectați cu un singur virus. DAR pot «oferi» cu multă generozitate un astfel de virus celor dragi, alături de care stau în casă sau la care merg în vizită”. 

În concluzie, el îndeamnă părinții la prudență și face apel să ne vaccinăm persoanele dragi, mai ales pe cele vârstnice, împotriva gripei: 

„Vă rog mult să aveți grijă de vizitele la bunici sau la alte rude cu sistem imun fragil. Aceștia ar trebui să facă vaccin antigripal, mai ales că este mult mai ușor, din punct de vedere administrativ, de anul acesta. Și nu uitați de mască dacă are copilul semne de răceală atunci când vizitează bunicii.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe